Tokió 2020 - Kormányzó: megtérül az olimpiára költött pénz

Sport, 2019.07.18

    Tokió, 2019. július 18., csütörtök (MTI/Reuters) - Koike Juriko tokiói kormányzó szerint a 2020-as nyári olimpia megrendezésére költött pénz maximálisan megtérül, a paralimpia pedig olyan örökséget hagy maga után, amely elsősorban Japán rohamosan idősödő társadalmának segít a jövőben.

A 66 éves politikusnő egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a költségvetési plafon meghatározásával az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatos büdzsét mindvégig ellenőrzés alatt sikerült tartani, az adófizetők pénzét pedig szerinte hatékonyan használták fel.

"Különösen ki kell emelnem a paralimpiát, amely kiváló ugródeszkája lesz azoknak az építészeti megoldásoknak, amelyeket az akadálymentesített létesítmények megkövetelnek" - jelentette ki Koike, hozzátéve, azt szeretné, ha a 2020-as olimpia és paralimpia egyfajta megfoghatatlan örökséget hozna létre, illetve az emberek és a társadalom egészének új gondolkodásmódját segítené elő.

"Az akadálymentesítés ma minden város számára hatalmas kihívást jelent" - mondta a kormányzó, és kiemelte, Tokió 65 évnél idősebb lakóinak aránya 2050-re elérheti a 31 százalékot.

A tokiói olimpia költségei a legutóbbi információk szerint 12,6 milliárd dollárnál (nagyjából 3,5 billió forint) járnak, ebből a város kormánya 5,6 milliárd dollárt vállalt magára.

A tokiói nyári játékok 2020. július 24-én kezdődik és augusztus 9-ig tart, a paralimpiát augusztus 25. és szeptember 6. között rendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!