Tokió 2020 - Még két versenyen szerezhet kvótát Banda Árpád íjász

Sport, 2021.04.02

Még két lehetősége van megszerezni a tokiói olimpiai indulás jogát az íjász Banda Árpádnak, aki 1996 óta az első magyar ötkarikás induló lehet ebben a sportágban.

A sportoló az M1 aktuális csatornán elmondta, az elmúlt időszakban a nappalijában, 3,5 méterre lőtt, ám a jó idő beköszöntével egyre többet tud a szabadban edzeni, egyben a 70 méterre lévő táblán gyakorolni.

"A 64 férfi olimpiai kvótából tízet osztanak ki egyéniben, a többit csapatban lehet megszerezni. Nem ez a legkönnyebb, de ez van, ezt kell szeretni" - emlékeztetett rá Banda, aki legközelebb a törökországi Európa-bajnokságon szerezhet kvalifikációt. A kontinenstornán négy kvóta talál gazdára.

Az íjász elmondta, a téli, zárt térben végzett edzései alatt a tartására igyekezett összpontosítani, mert a lövéstechnikájában "vannak kivetnivalók", így azon próbál meg csiszolni. Hozzátette, a következő időszakban az lesz a legfontosabb, hogy minél többet tudjon lőni, ez ideális esetben heti hat alkalommal napi 2-300 lövést jelent, neki azonban a civil állása miatt ennek csak a töredékére van lehetősége.

"Igyekszem a lehető legtöbb edzésre kijutni, és remélem, a magyar versenyekből minél több lesz, mert azokra könnyebben el tudok menni" - fogalmazott a sportoló, aki a közép-európai kupában is szeretne elindulni az Eb előtt, ha megrendezik a sorozatot.

"Szeretnék ott lenni az olimpián, de nem csak erre gondolok, mert akkor nem lesz belőle semmi. A lehetőségeimhez képest mindent meg fogok tenni, arra próbálok fókuszálni, hogy jól teljesítsek és mindent beleadjak" - tette hozzá.

A május utolsó napján kezdődő antalyai Európa-bajnokság keretében sorra kerülő selejtezőn a kontinens négy nemzetének egy-egy íjásza nyer indulási jogot. A kvalifikációs időszak hajrájában, június 18. és 21. között Párizsban, a világkupa előtt rendezik az utolsó egyéni- és csapatversenyt. Utóbbin a férfiaknál és a nőknél is az első három-három gárda szerez kvótát, ez a férfiaknál és a nőknél is kilenc főt jelent.

Amennyiben olyan nemzet is kvalifikációs helyen végez, amelynek tagjai a korábbi versenyeken egyéniben kvótához jutottak, az egyéni helyeik felszabadulnak, és azok az csapatversenyt követő utolsó egyéni kvalifikációs viadalon találnak gazdára. Az egyéni versenyen minimum egy hely elkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!