Tour de Hongrie - Belletti ünnepelt és élre állt az esztergomi Bazilikánál

Sport, 2019.06.12

A címvédő Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny első szakaszát szerdán, ezzel az összetett első helyét is átvette a siófoki prológón győztes cseh Jan Bartától.

A Velence és Esztergom közötti 194 kilométeres etap védnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek volt.

Valter Attila - aki épp szerdán ünnepelte 21. születésnapját - a szakasz előtt az MTI-nek elmondta: tíz-húsz fős szökevénycsoportra számít a dobogókői emelkedő kétszeri megmászása alatt. Kiemelte ugyanakkor, hogy a szökés csak akkor lehet sikeres, ha erős csapatok versenyzői vannak benne, egyébként nagyobb esélyt adott a mezőnyhajrára. Bizakodott benne, hogy bármilyen forgatókönyv esetén harcban lesz a szakaszgyőzelemért.

A velencei rajt néhány órával még az utat javították. A rajt után közvetlenül három versenyző szökött el: Lovassy Krisztián (magyar válogatott), Rózsa Balázs (Differdange-Geba) és a szlovén Jon Bozic (Adria Mobil). A hármas a 32 fokos melegben 9:18 perces előnyt dolgozott ki, s mintegy 140 kilométert szökött együtt. A dobogókői emelkedő első megmászásakor a 2015-ös szlovén időfutambajnokság ezüstérmese eltekert a két magyartól, akiket a lejtmenetben befogott a főcsoport.

A Két-bükkfa-nyeregnél fantasztikus hangulat és mintegy ezer szurkoló várta a megrostálódott mezőnyt, amely utolérte Bozicot az újabb hegymászás előtt. Lejtmenetben az Adria Mobil másik versenyzője, a szerb Dusan Rajovic nagy tempóval el tudott lépni a többiektől, ám a síkon befogták.

A Bazilika előtti emelkedőn, a Várhegyen is több százan figyelték a befutót, amelyre együtt érkezett az Androni Giocattoli-Sidermec vezette boly, s a címvédő olasz Manuel Belletti megnyerte a sprintet a 2191 méter szintkülönbséget tartalmazó kemény szakaszon. Másodikként a francia Hugo Hofstetter, harmadikként pedig Rajovic zárt, a születésnapos Valter pedig hatodik helyen ért célba.

Csütörtökön a 40. Tour de Hongrie leghosszabb szakasza, a Balassagyarmat és Miskolc közötti 201 kilométer vár a mezőnyre, amely összesen 890 kilométert teljesít a vasárnapi székesfehérvári befutóig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!