U19-es női kosárlabda-vb - Elődöntőben a magyarok

Sport, 2021.08.13

A házigazda magyar válogatott végig vezetve legyőzte Csehországot a Debrecenben zajló U19-es női kosárlabda-világbajnokság pénteki negyeddöntőjében.

A magyar együttes a csoportkörben Tajvant és Argentínát simán verte, az oroszoktól viszont kikapott, majd a szerdai nyolcaddöntőben 54-48-ra legyőzte Olaszországot a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban. A csehek ugyancsak 2/1-es mérleggel zárták a csoportkört - a később érkezett Mali nem tudott kiállni ellenük, így azt a meccset 20-0-lal az ő javukra írták -, majd két napja 74-64-re verték a brazil válogatottat.

A pénteki harmadik negyeddöntő előtt már kialakult a másik ágon az elődöntő párosítása, mivel az ausztrálok legyőzték Kanadát, Mali pedig óriási meglepetésre Oroszországot.

Cziczás László szövetségi edző együttese 7-2-vel kezdett, majd folyamatosan vezetve nyolc ponttal elhúzott (24-16) főként Boros Júlia révén. A 2018-ban U16-os Eb-ezüstérmes csapatra építő csehek négy pontra felzárkóztak, ám a 17. percben már 38-28 állt a nagyórán. A hazaiak hat perc alatt csak négy pontot hoztak össze, de az ellenfél sem brillírozott, így a nagyszünetben 40-35 volt az állás.

Térfélcsere után a magyarok őrizték öt-hatpontos előnyüket, ekkor Madár Eszter és Dombai Réka is remekelt, mígnem a 28. percben egy pontra olvadt a különbség (47-46). Az 57-52-ről induló zárószakaszban Sitku Zsuzsanna, majd Boros triplájával újra tíz ponttal meglépett a Cziczás-gárda, a túloldalról hat perc alatt csak hat pont érkezett. Innentől a mintegy ötszáz szurkoló által buzdított hazai válogatott már nem engedte ki a kezéből a meccset, és ötödik vb-mérkőzésén aratott negyedik sikerével bejutott a négy közé.

A magyarok legeredményesebb játékosa Boros Júlia lett 23 ponttal.

Az első magyarországi kosárlabda-világbajnokságon a házigazdák a szombati elődöntőben a toronymagas favorit amerikaiakkal találkoznak.


Eredmények, negyeddöntő:
Egyesült Államok-Spanyolország 98-64

korábban:
Magyarország-Csehország 78-71
Ausztrália-Kanada 72-61
Mali-Oroszország 69-47
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!