Újabb kilenc futókör épül az Aktív Magyarország Programban

Sport, 2021.03.29

Hatszázmillió forint értékben újabb kilenc futókör épül idén az Aktív Magyarország Programban.

A projekt keretében többek között a lakókörnyezetben szeretnék bővíteni a rendszeres testmozgás lehetőségét, ezért az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda ötven százalékos önrész mellett idén 314 millió forint támogatást nyújt futókörök építésére - áll a szervezet hétfői hírlevelében. Ennek köszönhetően 2022 tavaszáig további kilenc rekortán borítású futópálya épül az országban, ebből hét legalább egy kilométer, kettő pedig több mint 800 méter hosszúságú lesz.

Az új rekortán borítású pályák Egerben, Gyömrőn, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kiskőrösön, Miskolcon, Székesfehérváron, Veresegyházán és Veszprémben épülnek meg. Az ötven százalékos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően így több mint 600 millió forint értékben létesülnek futókörök.

Az Aktív Magyarország Program keretében a kormány a futókörök mellett bringaparkok, vasalt utak, mászótermek és sziklamászó iskolák építésével bővíti a lakosság sportolási lehetőségeit. A program indulása óta több mint 1,3 milliárd forint támogatást osztottak szét a jelentkezők között, az elmúlt két évben 14 futópálya, kilenc görpark, 23 bringapark, hat vasalt út, 17 sziklamászó útvonal, valamint 15 mászóterem kapott támogatást.

Az eddig átadott futókörökön az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) versenyt fog hirdetni, amelyen május végén a városok vetélkedhetnek majd egymással. A verseny elsődleges célkitűzése, hogy a résztvevők az adott napon minél több kilométert fussanak, gyalogoljanak a település új futópályáján. Az esemény különlegessége, hogy valamennyi helyszín egyben Ötpróba-pontszerző állomás is. A legtöbb kilométert összegyűjtő város 250 000 forint, a második 150 000 forint, a harmadik 100 000 forint értékű díjazásban részesül, melyet a futópálya fejlesztésére vagy azon tartandó rendezvény lebonyolítására használhatnak fel. A verseny helyszínei várhatóan Budapesten a kőbányai Sportligetben és Békásmegyeren, vidéken pedig Gödöllőn, Kaposváron, Hajdúböszörményben, Pápán, Szegeden, illetve Székesfehérváron lesznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!