Úszó-vk - Eric, az Angolna a Duna Arénában úszik

Sport, 2018.09.17

Eric Moussambani, azaz Eric, az Angolna, a sydneyi olimpia egyik legnagyobb sztárja rajtkőre áll a Duna Arénában az úszóvilágkupa-sorozat budapesti állomásán, ahol két bemutató futamban is megméreti magát.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az idén 40 éves, egyenlítői-guineai Moussambani október 4-én a maguk sportágában eredményes magyar sportolókkal versenyez majd. Vetélytársai lesznek az idei téli olimpián a váltóval aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor, az olimpiai és világbajnok tornász Berki Krisztián, a tavalyi Év sportolója, a gátfutó vb-bronzérmes Baji Balázs, a nemrég a crossfit-világbajnokságon nagy meglepetésre ezüstérmes Horváth Laura, az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes párbajtőrvívó Somfai Péter, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó Veréb István, és végül, de nem utolsósorban a magyar futball egyik legelnyűhetetlenebb csatára, a válogatottban 42 mérkőzésen 11 gólos Torghelle Sándor.

Második úszása október 6-án lesz majd, amikor a magyar úszóklubok által felkészített olyan felnőttekkel verseng, akik nemrég ébredtek rá, hogy "sosem késő megszerezni az akár a túlélést garantáló úszótudást".

Moussambani a 2000-es nyári játékokon szabadkártyával indulhatott el 100 méter gyorson, és emlékezetes, egyúttal emberfeletti küzdelem végén, közel kétperces idővel teljesítette a két hosszt. Moussambani - aki a 200 gyors győztes idejénél is hét másodperccel lassabban ért végig a távon - igazi hőssé vált, az úszásáról készült felvételeket több száz millióan nézték meg, s hatalmas népszerűségre tett szert.

A jelenleg hazája úszó szövetségi kapitányaként dolgozó szakember - mint kiderült - a sydneyi versenyig soha nem úszott 50 méteres medencében, hazájában ugyanis egy hotel 13 méter hosszú fürdőjében gyakorolt. Ismertsége révén viszont azóta nagyban változtak a sportág körülményei Egyenlítői-Guineában, ahol ma már két nagymedence is van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!