Vb-2014 - Minden meccs élőben, 248 óra közvetítés az M1-en és az M2-n

Sport, 2014.05.22

A június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság mind a 64 mérkőzését élőben közvetíti az MTV, amely összesen 248 órányi adást sugároz a brazíliai tornáról.

Vb - 2014 - A közmédia sajtótájékoztatója a labdarúgó-világbajnokság közvetítéséről Szabó László Zsolt, a vb magyarországi közvetítési jogait kizárólagosan birtokló Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója a közmédia csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 3 millió eurót fizettek a jogokért.

Reményét fejezte ki, hogy a négy évvel ezelőtti torna kiváló nézettségét is túlszárnyalja majd a mostani világbajnokság. Ebben már csak azért is bízik, mert a találkozók kifejezetten "jó" időpontokban lesznek, magyar idő szerint a csoportmérkőzések 18.00, 21.00 és 24.00 órától, míg a kieséses szakaszban 18.00 és 22.00 órától kezdődnek.

Szabó László Zsolt hozzátette: a nézettséget mérők remélhetőleg figyelnek majd arra, hogy a meccseket rengetegen nem otthonukban, hanem nyilvános helyeken, kivetítőkön követik majd figyelemmel.

A legutóbbi, dél-afrikai vb-n már az esti csoportmeccsek nézettsége is meghaladta az egymillió főt, a nyolcaddöntők 1,32, a negyeddöntők 1,24, az elődöntők pedig 1,77 millió embert ültettek a tévék elé, míg a finálét 2,25 millióan nézték végig.

A mérkőzések elsősorban az M1-en lesznek láthatóak, ám amikor egy időben rendeznek két találkozót, akkor az M1 és az M2 párhuzamosan közvetít. Minden mérkőzést megismétel másnap az M1 (10.00 és 14.30-kor), amelyen a nap első, 18 órakor kezdődő meccse előtt 45 perces összefoglaló műsor lesz.

Az összecsapásokat a helyszínről Gundel Takács Gábor, Mezei Dániel, Menczer Tamás és P. Fülöp Gábor közvetíti, a finálé kommentátora Gundel Takács lesz. A kommentátorok a Magyar Rádióban is bejelentkeznek majd, és a telesport.hu-ra is készítenek riportokat, illetve fotókat, selfie-ket.

Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője közölte, a vb adásait a stúdióban Petrovics-Mérei Andrea és Mohay Bence vezeti, és állandó szakértőkkel elemzik majd a találkozókat, illetve a legmodernebb elemzőrendszer is rendelkezésükre áll, amely a pályán történt eseményekről közöl részletes adatokat. Riskó érdekességként elmondta, hogy a kommentátorok összesen 160 ezer kilométert utaznak majd, 91 repülőjegyet kellett foglalni a számukra, és összesen több mint száz éjszakát töltenek Brazíliában.

Szabó László Zsolt elárulta, hogy a mérkőzéseket csak a határokon belül közvetíthetik, ezért kódolniuk kell majd a televíziós, illetve az internetes adásokat, ugyanakkor jelezte, szeretnének megállapodni a szomszédos országok közvetítő társaságaival arról, hogy kölcsönösen engedélyezzék egymás számára a túlsugárzást, így a határon túli magyarok is anyanyelvükön élvezhetnék a közvetítéseket.

Mint mondta, ha sikerül megállapodni a csatornákkal, akkor az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union) segít, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is engedélyezze a túlsugárzásokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy interneten, illetve mobilapplikáció segítségével telefonon keresztül is lehet majd követni a vb eseményeit.

A nyilvános kivetítők kapcsán Szabó László Zsolt elmondta, hogy nem az MTVA-tól kell engedélyt kérni, hanem a FIFA-tól, annak honlapján keresztül, és a nemzetközi szövetségnek kell érte fizetni.

Az MTVA nem csupán a mostani világbajnokság közvetítései jogait szerezte meg korábban, hanem már biztos, hogy a 2018-as és a 2022-es tornát is közvetítheti, akárcsak a magyar vonatkozású vb- és Eb-selejtezőket.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!