Vb-2018 - Dicséri az angolok teljesítményét a brit sajtó

Sport, 2018.07.12

Egyöntetűen dicséri a csütörtöki brit sajtó az angol labdarúgó-válogatott oroszországi világbajnokságon nyújtott teljesítményét.

Anglia szerda este 2-1-re kikapott Horvátországtól az elődöntőben, de a csütörtöki lapok azt emelik ki, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány csapata 28 éve nem tapasztalt dicsőséget szerzett az országnak, hiszen angol labdarúgó-válogatott 1990 óta nem mérkőzhetett világbajnokságon a döntőbe jutásért.

A The Daily Telegraph konzervatív napilap szemleírója szerint Anglia szereplése "amíg tartott, addig az évtized bulija volt" a szurkolók számára. A lelkes, fiatal csapat - amelynek tagjai közül mindössze hárman éltek, amikor Anglia 1990-ben elődöntőt játszott - az egész országot átformálta, felpezsdítette Anglia lelkét, és végre nyújtott valami pozitívumot, amely körül az ország felsorakozhatott - fogalmaz a brit lap.

A Telegraph szerint a válogatott teljesítménye egységbe terelte az országot, elmaradt a szokásos morgolódás. Anglia hálás ennek a csapatnak, felismerte, hogy ez a társaság - oly sok elődjétől eltérően - az eredménytől függetlenül ezúttal nem fog eltűnni a süllyesztőben.

Gareth Southgate, a szerény, udvarias szakvezető pedig az angol futball természetes nagykövetévé lépett elő, olyasvalakivé, akit az angolok országuk képviselőjeként szeretnének látni a nemzetközi porondon.

A válogatott minden tőle telhetőt megtett, és egész Angliát büszkeséggel töltötte el - fejeződik be a The Daily Telegraph értékelése.

A Daily Mail című konzervatív tömeglap is azt emelte ki, hogy az angol szurkolók "összetört szívvel ugyan, de büszkén" ünnepelhetik a válogatottat, és joggal tisztelhetik nemzeti hősként Gareth Southgate csapatát, amelynek köszönhetően Anglia ismét büszke lehet labdarúgására.

A lap elemzése szerint Anglia nem valami "örömteli véletlen" folytán jutott a döntő küszöbéig, aki így gondolja, annak "fogalma sincs a futballról". A moszkvai elődöntőn a válogatott 63 percig vezetett, 46 percet játszott egyenlő állásnál, és Horvátország mindössze 11 percig állt jobban, de természetesen ez az a döntő 11 perc, amelyre mindenki emlékezni fog.

Ezek a számok azonban azt is mutatják, hogy Anglia nem saját formáját felülmúlva teljesített, és a vereség ellenére nem lehet megtört együttesnek nevezni. Az ilyen mérkőzések igen ritkán tapasztalható atmoszférájában egyetlen pillanatnyi oda nem figyelés, a veszély egyetlen pillanatnyi észre nem vétele dönt.

Sok szempontból azonban Anglia volt a legjobb ezen a világbajnokságon. Nem futballértelemben, nem technikai értelemben, hanem testvérekként összetartó csapatként, olyan együttesként, amely többet nyújtott egyes tagjai egyéni teljesítményének puszta összegénél. Ebben a tekintetben Anglia volt a kiemelkedő válogatott a vb-n. Szégyenkezésnek tehát nincs helye, kudarcról nem lehet beszélni, a válogatott mindent megtett, amit tudott, Southgate kivételes munkát végzett, és megérdemli, hogy legalább a következő négy évben is ő formálja a csapatot - áll a Daily Mail csütörtöki kiadásának méltatásában.

Az elődöntő elvesztése ellenére az angolok számára nem ért véget az oroszországi torna, hiszen szombaton - magyar idő szerint 16 órától - a bronzéremért lépnek pályára Belgiummal szemben Szentpéterváron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!