Vegyespáros curling ob - Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt nyolcadik aranya

Sport, 2021.02.10

A címvédő Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt nyerte a vegyespárosok curling országos bajnokságát, így ők képviselhetik a magyar színeket az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon április végén.

A 2013-ban és 2015-ben világbajnok kettős sorozatban harmadik diadalát aratta az ob-n, összességében pedig nyolcadik aranyát gyűjtötte be, miután szerda este a finálét eldöntő ötödik mérkőzésen 10-8-ra múlta felül Szekeres Ildikó és Nagy György duóját.

Az UTE párosa ugyan az első endet egy ponttal elvesztette, de a másodikban és a harmadikban jelentős előnyre tett szert: előbbiben Kiss csapata utolsó előtti dobására a rivális három piros kövét is kiszedte, ezzel alapozta meg a 3-0-s részsikert, utóbbiban pedig Szekeres befejezőként hibázott, mert egy rosszul sikerült koccanás után mind a négy sárga kő bennmaradt a célterületen, a piros viszont kicsúszott. Az ötperces szünetig 7-3-ra felzárkózott a Vasas 2009-ben vb-ezüstérmes párosa.

Az ötszörös bajnok Szekeres, Nagy duó a jelentős hátrány ellenére nem adta fel, az utolsó előtti, hetedik endben egy 4-0-s részsikerrel 9-8-ra felzárkózott. Az utolsó felvonásban azonban a befejezésből fakadó kedvezőbb helyzetét érvényesítve a Palancsa, Kiss kettős már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, mert Palancsa utolsó dobására szinte a célterület mértani közepébe varázsolta az elengedett követ (1-0), ezzel beállítva a 10-8-as végeredményt.

"Az egész döntő és az ötödik meccs is egy hullámvasút volt. A találkozó második felében hiába próbáltuk egyszerűsíteni az állásokat, ez nem mindig sikerült. Az utolsó end végén már tudtam, hogy szükség lesz az extrára, az utolsó dobás leginkább a tét miatt volt nehéz, de engem ez doppingolni szokott" - értékelt az MTI-nek Palancsa Dorottya.

A nyolccsapatos ob alapszakaszában az első két helyen végzett a két páros, majd a maga elődöntőjét egyaránt 2-0-ra nyerte. A finálé három keddi meccse közül az elsőt a Palancsa, Kiss duó nyerte 10-5-re, a másodikat és harmadikat 7-3-ra, illetve 6-5-re a Szekeres, Nagy páros, utóbbit ráadásul extra endben. Szerda délelőtt Palancsáék egy végletekig kiélezett küzdelemben 7-5-s sikerrel egyenlítettek, így következett a bajnoki aranyat eldöntő ötödik összecsapás.

A 24 csapatos, aberdeeni vegyespáros vb-ről a legjobb hét szerez kvótát a 2022-es pekingi téli olimpiára, később még egy decemberi kvalifikációs tornán további két helyet osztanak ki. Curlingben még sosem szerepelt magyar sportoló a téli olimpiákon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!