Világsakkfesztivál a nők jegyében

Sport, 2022.09.29

A nők lesznek a középpontban jövő szombaton a Magyar Nemzeti Galériában a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján a sakktörténelem legjobb női játékosa emlékeztetett rá: 2007-ben szervezett először sakkfesztivált, amelynek neve többször változott. A Világsakkfesztivált 2015 óta rendezik meg évente Budapesten, azóta nagyszabású nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: ma már a világ öt legjobb sakkfesztiváljának egyike, amatőr és hivatásos sakkjátékosok, valamint érdeklődők vesznek részt rajta, és az a cél, hogy minél többen megismerjék a sakkozás élményét.

"Az idén különleges témát választottunk, a nők lesznek a középpontban. Az idei évet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította, így nem is volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz" - mondta Polgár Judit. Kiemelte, hogy a Nemzeti Galéria remek helyszíne a helyi és az online eseményeknek is, ugyanis világszerte sokan kapcsolódnak be az egésznapos programokba. Lesz oktatási konferencia külföldi előadókkal, sakkszimultán Polgár Judittal és Gaál Zsóka ifjúsági világbajnok, olimpikon sakkozóval.

Fogarasi Norbert mesterjelölt sakkozó, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője kiemelte, hogy negyedik éve támogatják az eseményt.

"A sakk régóta része az életünknek, 12 éve már rendeztünk irodák közti versenyt. Az ideibe 30, a világ különböző pontján lévő irodánk csatlakozott, a döntő a Világsakkfesztivál előtti napon lesz" - mondta Fogarasi Norbert.

A Világsakkfesztivál szervezői az online előadások és beszélgetések mellett interaktív gyermek- és családi programokkal, valamint a Polgár-nővérek dedikálásával várják a helyszínre látogatókat. A részletes program a fesztivál honlapján (www.vilagsakkfesztival.com) megtalálható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!