Vívó Eb - Ezüstérmes a kardozó Pusztai Liza

Sport, 2024.06.20

Ezüstérmet nyert Pusztai Liza a női kardozók csütörtöki egyéni versenyében a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

A csapatban világbajnok, egyéniben 2017-ben Eb-bronzérmes magyar kardozó a sikeres csoportszakasz után a legjobb 32-ben kezdett a főtáblán. Ott azeri, georgiai, olasz és spanyol ellenfélen keresztül jutott el a döntőig, melyben egy újabb spanyollal vívott. Az elején határozott volt, 4-1-re ellépett, de aztán elbizonytalanodott, és Celia Perez Cuenca sorozatban hét találatot adott. A 4-8-nál következő szünet után volt hat tus is a különbség, a magyar vívó azonban nem adta fel, esélye nyílt az egyenlítésre, végül 15-13-ra kapott ki. 13-14-es állásnál ritkán látható jelenet játszódott le, az akció után a spanyol hevesen ünnepelte győzelmét, Pusztai úgy vélte, hogy ő volt a támadó fél, a videózás pedig nem járt eredménnyel a tekintetben, hogy volt-e pengeérintkezés. Végül az asszóvezető közölte, hogy nincs döntés, azaz maradt a 13-14 a táblán. A következő támadásnál viszont a spanyol már egyértelmű tust adott.

"Leginkább saját magamat sikerült meglepnem, de már nagyon érett ez az eredmény és nagyon boldog vagyok" - mondta a magyar ezüstérmes az M4 Sport helyszíni stábjának.

Szerinte talán amiatt vívott ilyen koncentráltan, hogy elsősorban az olimpiára koncentrál és az Eb-n, amióta megérkeztek Svájcba, nincs is igazán versenyhangulata és egyáltalán nem is izgult.

"Szerintem ez volt a titka az egész napnak" - tette hozzá.

A döntőt nagyon meg akarta nyerni, de - mint azt megjegyezte - "addigra azért már elfárad az ember".

"Örülök, hogy a végén sikerült összeszednem magamat és felzárkóznom. Sajnos a befejezés nem sikerült, de majd az olimpián... " - utalt az év fő versenyére.

Úgy vélte, hogy leginkább az önbizalom hiányzott neki, úgyhogy most a legjobbkor jött ez az eredmény.

Pusztai a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte a svájci Európa-bajnokságon.

A csapatban világbajnok társai is főtáblások voltak: Szűcs Luca az első, Márton Anna és Battai Sugár a második fordulóban esett ki.Eredmények, női kard:

a 64 között:
Márton Anna-Malgorzata Kozaczuk (lengyel) 15-7
Olga Hramova (bolgár)-Szűcs Luca 15-14

a 32 között:
Pusztai Liza-Palina Kaszpjarovics (azeri) 15-7
Jolien Corteyn (belga)-Battai Sugár 15-14
Manon Apithy-Brunet (francia)-Márton 15-14

a 16 között:
Pusztai-Lika Jijieisvili (georgiai) 15-9

negyeddöntő:
Pusztai-Michela Battiston (olasz) 15-13

elődöntő:
Pusztai-Araceli Navarro (spanyol) 15-11
Celia Perez Cuenca (spanyol)-Zuzanna Cieslar (lengyel) 15-14

döntő:
Perez Cuenca-Pusztai 15-13

A végeredmény: 1. Celia Perez Cuenca, 2. Pusztai Liza, 3. Araceli Navarro és Zuzanna Cieslar, ... 17. Battai Sugár, ... 30. Márton Anna, ... 33. Szűcs Luca
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!