Vívó Eb - Siklósi ezüst-, Andrásfi bronzérmes férfi párbajtőrben

Sport, 2024.06.20

Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a férfi párbajtőrözők csütörtöki egyéni versenyében a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

A főtáblára három magyar került fel, ők pedig a negyeddöntőig mindannyian lejutottak. Ott Andrásfi a világbajnoki címvédő, a világranglistán éllovas Koch Mátéval vívott, és 10-9-re győzött ráadástussal. A 2019-ben világbajnok 2021-ben olimpiai ezüstérmes, a nemzetközi rangsorban második Siklósi a svájci Alexis Bayard ellen nyert, majd az elődöntőben Andrásfival vívott a fináléért.

Az első két szakaszban szoros volt az állás, hol az egyik, hol a másik vívó vezetett. A harmadik három percben 7-7-nél Siklósi akciója volt pontos, de mindkét oldalra felkerült az eredményjelzőre a nyolcadik találat. Andrásfi ezt jelezte, vissza is vették tőle a pontot, Siklósi pedig megköszönte a gesztust. Innentől egyoldalúvá vált a küzdelem, mert Siklósi "felgyorsult", gyakorlatilag minden bejött neki, csuklóra talált, dobott szúrása és feltartó szúrása is pontos volt és a végéig hét találatnyira nőtt a különbség.

A döntőben a francia Luidgi Mideltonnal vívott. Az első perc passzívan telt el, majd a magyar párbajtőröző adta az első tust másfél percnél. Innentől a hosszú kezű, ruganyos francia fordított - az első szünet 1-2-nél következett -, majd elhúzott három tussal, de a második három perc végére Siklósi felzárkózott 6-5-re. A harmadik szakaszban megint nőtt a különbség, Siklósi azonban a rá jellemző módon nem adta fel, 6-11-ről is képes volt visszakapaszkodni, pedig egyre jobban szorította az idő, azaz rendre kockáztatnia kellett, ráadásul a dinamikus francia is taktikusan vívott. Tizenhat másodperccel a vége előtt 13-14 volt az állás, az egyenlítés azonban elmaradt, 13-15-tel zárult az asszó.

Andrásfi és Siklósi a magyar küldöttség első érmeit szerezte a svájci Eb-n.Eredmények, férfi párbajtőr:

a 64 között:
Siklósi Gergely-Flavio Giannotte (luxemburgi) 15-11
Koch Máté-Gabriele Cimini (olasz) 10-6
Andrásfi Tibor-Miguel Frazao (portugál) 15-12

a 32 között:
Siklósi-Markus Salm (észt) 13-12
Koch-Maciej Bielec (lengyel) 15-11
Andrásfi-Yonatan Cohen (izraeli) 15-8

a 16 között:
Siklósi-Juan Pedro Romero (spanyol) 15-13
Koch-Alon Sarid (izraeli) 15-10
Andrásfi-Josef Mahringer (osztrák) 15-12

negyeddöntő:
Siklósi-Alexis Bayard (svájci) 15-11
Andrásfi-Koch 10-9

elődöntő:
Luidgi Midelton (francia)-Ian Hauri (svájci) 15-7
Siklósi-Andrásfi 15-8

döntő:
Midelton-Siklósi 15-13

A végeredmény: 1. Luidgi Midelton, 2. Siklósi Gergely, 3. Ian Hauri és Andrásfi Tibor, ... 5., Koch Máté, ... 82. Nagy Dávid
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!