Vívó-vb - Eredményes vk-szezon és szerényebb Eb-szereplés után következik az év fő versenye - ELŐZETES

Sport, 2022.07.14

Három év elteltével rendeznek világbajnokságot a vívók számára: az év sportági fő versenye - melyen 24 magyar indul - pénteken kezdődik és jövő szombatig tart Kairóban.

Az első három napon az egyéni selejtezőkre, majd hétfőtől szerdáig a 64-es táblák asszóira kerül sor, jövő csütörtöktől szombatig pedig a csapatversenyeket bonyolítják le.

A legutóbbi vb-nek Budapest volt a házigazdája 2019-ben, a 2020-as elmaradt a koronavírus-világjárvány miatt, tavaly pedig a halasztott olimpiát rendezték meg. A hazai világbajnokságon a magyarok három érmet szereztek, első lett a párbajtőröző Siklósi Gergely - aki két évvel később ezüstöt nyert a tokiói játékokon -, míg másodikként végzett kardban - a 2017-ben vb-győztes - Szatmári András, illetve a Szatmári, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat, amely a dél-koreaiaktól a fináléban egyetlen tussal kapott ki. Ebből az együttesből Szilágyi tavaly a harmadik egyéni olimpiai aranyát is begyűjtötte, a válogatott pedig idén, az antalyai Európa-bajnokságon első lett, ezzel a magyar küldöttség egyetlen érmét szerezte.

Az egy dobogós helyezésnél jobb szereplésben bíznak a vb-n a magyarok, ami már csak azért sem tűnik megalapozatlannak, mert a világkupa-szezonban születtek szép eredmények. A legkiemelkedőbben Szilágyi teljesített, aki győzött a Gerevich-Kovács Kárpáti vk-n, illetve a padovai GP-n, emellett ötödik volt Madridban, és nagyon eredményesen menetelt a férfi kardcsapat is, amely az Eb-diadal előtt Budapesten nyert, Madridban második volt. Sorozatban szállították az eredményeket a férfi párbajtőrözők is, Siklósi, Koch Máté és Nagy Dávid is végzett dobogós helyen, a csapat pedig Párizsban végzett az élen, Tbilisziben harmadikként, Heidenhemiben negyedikként zárt. Ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtott női párbajtőrben Kun Anna, aki ötször végzett a legjobb nyolc között, és ezek között egy-egy ezüstöt, illetve bronzot is begyűjtött. Akadt legjobb nyolcas helyezése a kardozó Pusztai Lizának, a tőröző Kondricz Katának, a párbajtőröző Berta Dánielnek, a kardozó Szatmári Andrásnak és a tőröző Szemes Gergőnek, aki nagy meglepetésre harmadik lett Plovdivban. Ezt megelőzően 17 éve nem nyert magyar férfi tőröző érmet világkupán.

Az Európa-bajnokságon Muhari Eszter ötödik, Kondricz Kata és Gémesi Csanád pedig egyformán nyolcadik volt.

A vk-sorozat és az Eb-szereplés alapján elsősorban férfi kardban és férfi párbajtőrben mutatkozik a legnagyobb esély éremszerzésre, emellett Kuna Anna és a női kardcsapat is közel kerülhet ehhez. A női kard- és a női tőrcsapat gyengült azzal, hogy Márton Anna és Kreiss Fanni kismama lett, így átmenetileg nem áll a válogatott rendelkezésére.

"A lehető legóvatosabbak próbáltunk lenni, mert a koronavírus ismét zavart okozott a sorokban a felkészülés vége felé. Valamennyi vívónk és edzőnk napi gyorstesztet produkált az elmúlt két hétben, kerültük a kontaktusokat, de így is több pozitív esetünk volt" - idézte a hunfencing.hu oldal Boczkó Gábor szövetségi kapitányt, aki a hét elején reményét fejezte ki, hogy végül valamennyi magyar versenyző útra kelhet a tervezett időpontban.

A válogatottat február eleje óta irányító szakvezető elismerte, hogy az Európa-bajnokság sikerülhetett volna jobban is, illetve megjegyezte, hogy a vb mezőnye jóval erősebb lesz az antalyainál.

"Érzésem szerint sportágunkban Ázsia már lehagyta, de mindenképpen behozta Európát, és Amerika, sőt, Afrika is jelentős erőt képvisel. Egyértelmű éremesélyesnek egyedül férfi kardozóinkat nevezném. Ugyanakkor válogatottunk rendkívül fiatal, és a párizsi olimpiáig több, további fegyvernemben is esélyünk van a kvótaszerzésre. Ehhez kell megtenni az első lépést, a mostani helyzetben különösen értékes lehet egy-egy jó csapathelyezés a jövő tavasszal kezdődő olimpiai kvalifikációs időszak szempontjából" - vélekedett.

A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Siklósi Gergely (2019), férfi kardban Szatmári András (2017), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem 2013-ból. A férfi kardozók 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!