Vívó-vb - Negyeddöntős a férfi kardválogatott, alsó ágra került a női párbajtőrcsapat

Sport, 2019.07.20

A magyar férfi kardválogatott két sima győzelemmel negyeddöntőbe jutott, míg a női párbajtőrcsapat a nyolcaddöntőben kikapott, így az alsó ágon folytatta szereplését és végül 13. lett a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Az egyéni küzdelmek utolsó napján, szombaton már a csapatversenyek első mérkőzéseire is sor került, a férfi kardozók és a női párbajtőrözők a negyeddöntőig vívtak. Azok a csapatok, amelyek sikerrel jártak, vasárnap folytatják szereplésüket, az alsó ági együttesek viszont még szombaton eldöntötték a helyezéseket.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat a várakozásnak megfelelően könnyedén győzte le a vietnámiakat, majd Egyiptom válogatottját is, így vasárnap az irániakkal mérkőzhet az elődöntőért.

Női párbajtőrben a Budai Dorina, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Kun Anna négyes szintén simán verte első ellenfelét, Szingapúrt, a negyeddöntőért viszont már erős csapattal, a kínaival kellett megmérkőznie. Az ázsiaiak a tavalyi vb-n bronzérmesek voltak, de az erőviszonyokat az is érzékelteti, hogy ők az ötödik, a magyarok pedig a 12. helyen állnak a világranglistán. A papírforma nem borult a mérkőzésen, de a hazai vívók nem álltak messze a sikertől.

Gyakorlatilag végig szoros volt az állás, Muhari az ötödik párban 5-1-re verte az egyéniben ezüstérmes Lin Senget, ezzel 12-13-ról 17-14-re fordított. A következő három asszót a kínaiak nyerték, de az utolsó pár, Muhari és Csu Ming-je pástra lépésekor is még csak két tus volt a különbség (25-27). A záró összecsapás, ahogy az lenni szokott, nagyon mozgalmasra sikeredett, 11-15 lett az eredménye. A magyar vívó igyekezett fölzárkózni, kezdeményezési kényszerben volt, emiatt néha nőtt a különbség, néha csökkent. Az utolsó másodpercekre is öt tus maradt, innen pedig már nem volt visszaút, végül a kínaiak hattal nyertek.

A magyarok így még szombaton további mérkőzéseket vívtak az alsó ágon. Előbb kikaptak a románoktól, majd megverték a kanadaiakat és a svájciakat, ezzel a 13. helyen végeztek.

"Nem a lányok mentegetésére mondom, de ilyen kiélezett helyzetben hiányzott a rutin" - kezdte értékelését a kínaiak elleni mérkőzéssel Kovács Iván, a női párbajtőr szakág vezetőedzője. - "Viszonylag egyszerű volt a taktika, amit nagyon könnyű végrehajtani, viszont kell hozzá egy jó adag rutin, meg lelki keménység. Az volt a kérés, hogy amint az ellenfél támad, közbe kell támadni, tehát bele kell lépni a támadásba. Visszanézve, hatszor nem ezt csináltuk, abból mind a hatból tust kaptunk. A hatodik, hetedik, nyolcadik asszóban kezdtünk el kilépkedni."

Hozzátette, ő úgy gondolta, hogy meglesz a kínaiak elleni siker.

"Nagyon sokat dolgoztunk rajta, nagyon sokat gyakoroltunk, videóztunk" - hangsúlyozta.

Elmondta még, hogy ebben az évben sokat fejlődött a válogatott.

"Négyszer is voltunk a legjobb nyolcban az idén, úgy, hogy az elmúlt három évben összesen egyszer. Rengeteget fejlődtek, jó alanyok, de ennél több kell."

Amiatt viszont mérges volt, hogy nem megy az alsó ági vívás.

"Sajnos az olimpiai kvalifikáció ezzel gyakorlatilag megszűnni látszik, nagyon távol került, de fiatalok még a lányok, építkezni kell, csinálni kell tovább. Egyébként meg büszkék vagyunk rájuk az egész éves munkájukért" - fejezte be összegzését.


Eredmények:

csapatverseny:

férfi kard:

-----------

a 32 között:
Magyarország-Vietnám 45-31

a 16 között:
Magyarország-Egyiptom 45-32


női párbajtőr:

a 32 között:
Magyarország-Szingapúr 45-26

a 16 között:
Kína-Magyarország 42-36

a 9-16. helyért:
Románia-Magyarország 45-37

a 13-16. helyért:
Magyarország-Kanada 45-37

a 13. helyért:
Magyarország-Svájc 45-29
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!