Vívó-vb - Siklósi Gergely: végig magabiztos voltam

Sport, 2019.07.19

Ahogy az egész nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

"Nagyon erős ellenfél az orosz, hasonlóan vívott, mint én" - kezdte a Szergej Bida elleni döntője összefoglalását.

"Az asszó során végig magabiztos voltam, ő viszont taktikusan küzdött, ezért tűnhetett hullámzónak az összecsapásunk. Nagyon felkészültem belőle, de érződött, hogy ő is belőlem. A kulcs szerintem az volt, hogy 10-13-nál meg tudtam lepni őt" - folytatta.

A BHSE 21 éves párbajtőrözője megemlítette, mestere, Dancsházy-Nagy Tamás azzal engedte fel a pástra, hogy neki kell irányítania. Ez saját bevallása szerint sikerült is neki, még akkor is hitt magában, amikor hátrányba került.

Siklósi nemcsak technikás, gyors és pontos vívást mutatott be pénteken, nagyon jó tempóban elindított kitörésekkel és eredményes dobott szúrásokkal, hanem koncentrált is volt: három mérkőzést egy tussal nyert meg, kettőt ráadásul hosszabbításban. Az aranyéremig vezető útra visszatekintve éppen a két, "aranytusos" összecsapását nevezte a legnehezebbnek, azok közül is a japán Jamada Maszaru elleni nyolcaddöntős párharcot.

Edzője, Dancsházy-Nagy Tamás úgy fogalmazott, hogy Siklósi flow-ban volt.

"Azt hiszem, ez jó kifejezés erre, amit láttunk. Egész nap érezte a vívást, a hazai közönség pedig olyan pluszt adott neki, hogy egyszerűen nem lehetett mást tenni, tust kellett szúrni, és lehetőleg eggyel többet, mint az ellenfél" - folytatta.

Arra a kérdésre, milyen érzések kavarognak benne tanítványa győzelme után, először arról beszélt, hogy férfi párbajtőrben elsősorban a csapat olimpiai kvalifikációjára helyezik a hangsúlyt.

"Ma még egy kicsit ünnepelünk, de holnap már készülünk a nagy kihívásra. Mindenképpen azt szeretnénk, ha a csapat szerezne kvótát az olimpiára, ez az elsőszámú feladat. Ma este megtapsoljuk Gergőt és holnap megy a történet tovább" - mondta, majd az eredeti kérdésre is válaszolt: "őszintén megmondom, elsírtam magam a végén".

Ugyanakkor felidézte, hogy 2013-ban, a párbajtőrcsapat hazai győzelme alkalmával már átélt hasonló örömet.

Siklósi Gergely, aki Imre Géza 2015-ös moszkvai diadala után nyert ismét magyar aranyat ebben a szakágban, az eredményhirdetés után autogramokat osztogatott és közös fényképeket készített a szurkolókkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!