Vívó vk - Bravúros győzelmével javított helyzetén a férfi párbajtőrcsapat

Sport, 2020.01.11

Az olimpiai részvétel kiharcolása szempontjából fontos diadalt aratott, nagyszerű vívással aranyérmet nyert a magyar férfi párbajtőr-válogatott a németországi világkupaversenyen, Heidenheimben.

A Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Andrásfi Tibor alkotta csapat a 32 között fölényesen, 45-36-ra verte a cseheket, majd a nyolcaddöntőben még nagyobb különbséggel, 45-28-ra a hongkongiakat. A legjobb nyolc között jött az első bravúr az oroszok 45-32-es legyőzésével, és a felétől gyakorlatilag sima volt a svájciak ellen 45-34-gyel zárult elődöntő is. Az aranyért a franciákkal kellett vívni, s a lendület az utolsó mérkőzésre is kitartott. A magyarok vezettek a negyedik párharc után öt tussal, de aztán két vereség következett, ezzel már az ellenfélnél volt az előny egy találattal. Két döntetlen után utolsóként Berta vívott a csapatban olimpiai aranyérmes, egyéniben világbajnok és háromszoros Eb-győztes Yannick Borellel, akit 8-5-re legyőzött, így két tussal, 45-43-ra nyert a magyar csapat.

A férfi párbajtőrözők alaposan megnehezítették a dolgukat azzal, hogy a tavalyi, budapesti világbajnokságon, a nyolcaddöntőben kulcsfontosságú összecsapáson kikaptak az ukránoktól és a 11. helyen végeztek, majd novemberben ugyancsak alulmaradtak - ráadástussal - az ukránokkal szemben és kilencedikek lettek Bernben. Ezzel ugyan versenyben maradtak, de távolodtak az olimpiától, így nagyon fontos volt, hogy ezúttal már ne hibázzanak. Emiatt is rendkívül értékes győzelmet arattak.

A magyar szövetség honlapjának tudósítása szerint "elmondhatatlanul értékes aranyérmet" nyertek a magyarok, 25 pontos hátrányból 11 pontos előnyt kovácsoltak az olimpiai részvételért legnagyobb riválisnak tűnő oroszokkal szemben.

"A feladat java még előttünk áll, de azért ma este örüljünk ennek a hétvégének" - mondta a hunfencing.hu-nak Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány. "A világ egyik legnagyobb párbajtőrversenyén, az olimpiai kvalifikációs időszakban két magyar aranyérem született, ez nem igényel különösebb kommentárt" - utalt arra, hogy az egyéni versenyt pénteken Siklósi nyerte. Ugyanakkor ezzel az eredménnyel tudtuk egalizálni a gyengébben sikerült budapesti világbajnokságot, minden a további két viadalon dől el" - tette hozzá.

A női tőrözők lengyelországi viadalán, Katowicében négy magyar szerepelt a főtáblán egyéniben. Mohamed Aida - Kondricz Katát legyőzve -, illetve Pásztor Flóra és a junior korú Pöltz Anna a legjobb 32-ig jutott. A magyar válogatott, amely a legutóbbi két versenyen hatodik, illetve negyedik lett, s ezzel jelentősen javított korábbi helyzetén, vasárnap, az utolsó előtti pontszerző viadalon nagyot léphet előre Tokió felé.

A férfi tőrözők Párizsban versenyeznek a hétvégén. A magyarok közül egyéniben Dósa Dániel került fel a főtáblára, ahol az első fordulóban szoros mérkőzésen, két tussal kikapott a brit Richard Kruse-tól. A szövetség beszámolója szerint egyre valószínűbb, hogy az áprilisi, madridi pótkvalifikációs olimpiai selejtezőben jut csak esély Dósának arra, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt.

A női párbajtőrözők havannai versenyén nem került fel magyar vívó a főtáblára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!