Vívótermet neveztek el Fuchs Jenőről

Sport, 2021.06.10

Óbuda-Békásmegyeren ünnepélyesen átadták, egyben az első olimpiai bajnok magyar kardvívóról, Fuchs Jenőről nevezték el a Metropolis Vívó Club Egyesület új vívótermét.

A csütörtöki eseményen Fodor Kende világbajnoki ezüstérmes kardvívó, az öt éve alapított egyesület elnöke köszöntötte a négyszeres olimpiai bajnok, 1908-ban és 1912-ben egyéniben és a csapattal is első Fuchs Jenő örököseit. Megköszönte, hogy hozzájárultak ahhoz, annak a vívónak a nevét viselhesse a termük, aki letette a magyar kardhegemónia alapjait. Hangsúlyozta, hogy a kard szakággal foglalkozó egyesületük profilja nem az élsport, hanem a szabadidősport, be akarják bizonyítani, hogy a vívás is lehet tömegsport, ennek ellenére újonc kardcsapatuk már megszerezte első bajnoki pontjait. Kezdő, haladó, és amatőr-hobbi vívásra, valamint versenyzésre is lehetőséget biztosítanak minden korosztály számára. Az új teremben szeretnék családias környezetben megismertetni azt a mozgásformát, amely segít az egészség megőrzésében, a koncentráció javításában és a koordinált mozgás fejlesztésében is.

Tamás Henriette, a vívószövetség főtitkára örömmel nyugtázta, hogy egyre több vívóterem épül az országban, és most már az öt éve alakult egyesület is korszerű otthont kapott.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere hangsúlyozta, hogy önkormányzatuk célja minél több emberhez eljuttatni a sport értékeit.

"Nem a kevesek, hanem a többség sportolását kívánjuk segíteni. A sport mindenkié, nemcsak az első helyezetteké, hanem a második és a huszadik helyezetté is" - mondta.

Fábián László, a MOB sportigazgatója úgy fogalmazott: azt kívánja, hogy a gyerekek minél előbb nőjék ki ezt a családias létesítményt.

Az unokák közül egyedüliként Magyarországon élő Fráter György az MTI-nek elmondta, hogy kevés gyerekkori emléket őriz Fuchs Jenőről, mivel még kisgyerek volt, amikor a legendás sportember meghalt. Viszont a nagymama belőle is kardozót akart nevelni, és amikor hétévesen elvitte a terembe, mindenkinek hirdette, hogy biztos tehetséges, hiszen egy nagy bajnok unokája.

"Bemutattam néhány fogást, amit otthon gyakoroltam különböző eszközökkel, ám amikor megtudtam, hogy edzésen csak egy év múlva kaphatok kardot a kezembe, véget is ért a pályafutásom. Arra nagyon büszke vagyok, hogy kezemben foghattam a nagyapa olimpiai kardját" - mondta Fráter György.

A Metropolis a BHSE partnereként, annak utánpótláspótlás-bázisaként is működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!