Vizes Eb - Úszás: rajt 56 magyar úszóval - ELŐZETES

Sport, 2021.05.14

Hétfőn kezdődnek a budapesti vizes Európa-bajnokság úszóversenyei, amelyeken a magyar válogatott 56 fővel képviselteti magát, legtöbbjüknek ez egyfajta teszt a tokiói olimpia előtt, de vannak, akik számára komoly jelentőséggel bír a kontinensviadal.

Sós Csaba szövetségi kapitány a márciusi országos bajnokságot követően Cseh Lászónak 200 méter vegyesen, illetve Kozma Dominiknek 200 méter gyorson nem adta meg az olimpiai kerettagsághoz szükséges védettséget, ugyanis legjobb idejük még 2019-ben született, idén viszont nem tudtak ahhoz hasonló formában úszni.

Így még az is elképzelhető, hogy az Eb-történelem legeredményesebb úszója, a 35 éves Cseh pályafutása utolsó világeseményén ugrik majd medencébe, ugyanakkor a szakvezető korábban azt mondta, bízik a veterán klasszisban, aki ötödik olimpiájára készülhetne. Cseh 14 Eb-címmel rendelkezik, és hét egymást követő kontinensviadalon volt aranyérmes.

Kozma helyzete kissé bonyolultabb, hiszen az idei eredmények alapján nincs a négy legjobb között 200 méter gyorson, így csak a legrövideb számban indul egyéniben, az olimpiai indulásáról pedig a váltóban elért eredményei alapján dönt majd a szövetségi kapitány.

A legtöbb egyéni számban, szám szerint hétben Milák Kristóf áll rajthoz: a 200 méter pillangó világbajnoka és világcsúcstartója legerősebb száma mellett 50 és 100 méter pillangón, valamint 50, 100, 200 és 400 méter gyorson indul, illetve három váltóban is ott lehet a medencében.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezúttal három fő távjára - a 400 és 200 méter vegyesre, valamint a 200 méter pillangóra - koncentrál. Két számban akár magyar 1-2-es befutó is össszejöhet, mivel a pillangón címvédő Kapás Boglárka új kedvenc távja mellett 400 vegyesen is kipróbálja magát, de indul 400 gyorson is. Ugyanakkor Hosszú tovább javíthat egy egyetemes Eb-rekordot: 200 vegyesen egymás után a hatodik győzelmét arathatja.

Verrasztó Dávid korrekordot javíthat 400 m vegyesen: 2018-ban, Glasgow-ban ő lett a legidősebb Európa-bajnoka a számnak 30 évesen, és az elmúlt időszakban mutatott teljesítmények alapján útban a 33. születésnapja felé is ő a fő esélyes, egyúttal sorozatban negyedszer nyerheti meg ezt a számot.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az elvárásokkal kapcsolatban elmondta, a 2018-as glasgów-i Eb-n mutatott teljesítménnyel, azaz négy aranyéremmel már elégedett lenne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!