Vízilabda Eb - Az oroszok legyőzésével negyeddöntős a magyar női válogatott

Sport, 2020.01.15

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását a Duna Arénában zajló Európa-bajnokság A csoportjából, miután a harmadik fordulóban - százszázalékos mérlegét megőrizve - 9-8-ra legyőzte szerdán az orosz csapatot.

A magyar válogatott pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik, majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.


Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Magyarország-Oroszország 9-8 (4-3, 2-0, 2-3, 1-2)
------------------------------------------------
Duna Aréna, v.: Dervieux (francia), Wengenroth (svájci)
gólszerzők: Keszthelyi 4, Leimeter, Gyöngyössy, Vályi, Szilágyi, Illés 1-1, illetve Gorbunova 3, Karimova 2, Tyimofejeva, Bersnyeva, Szerzsantova


Magyarország:

-------------
Kasó - Vályi, Keszthelyi, Gurisatti, Parkes, Máté, Garda - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)


Bíró Attila együttese a horvátokat 25-6-ra, a szlovákokat pedig 20-2-re győzte le, és az oroszok is két sikerrel hangoltak a szerdai csoportrangadóra.

A találkozó elején emberelőnyös orosz gólra a csapatkapitány Keszthelyi Rita ugyancsak fórból válaszolt, majd Leimeter Dóra vezető találata után kétszer is a csapatkapitány villant. Az oroszok a negyed hajrájában visszazárkóztak egy gólra.

A második nyolc percben a védekezés került előtérbe, a legtöbb támadás lövésig sem jutott el, Szilágyi Dorottya kísérleténél ugyanakkor két kapufát is érintett a labda. A holtpontról végül a hazai csapat mozdult el: Gyöngyössy Anikó centerből törte meg a több mint hatperces gólcsendet, aztán Vályi Vanda is feliratkozott az eredményes játékosok közé, majd ki is pontozódott.

A háromgólos előnyben eltöltött nagyszünet után kilenc és fél perc elteltével talált be újra az orosz együttes. A rivális ezt követően is folytatta a felzárkózást, és - mivel ebben a periódusban a magyar támadások végén csúszott be egy-egy hiba az utolsó passzoknál, illetve a lövéseknél - egyenlíteni is tudott. Csaknem kilenc perc után előbb ismét a magyar válogatott vezére, Keszthelyi, majd pedig Szilágyi lőtt az orosz kapuba.

A záró nyolc percnek így 8-6-os magyar előnyről vágtak neki a felek, az oroszok megúszásból faragták egygólosra hátrányukat, majd Illés Anna találata után az utolsó két percre fordulva újra szépítettek, és bár a hajrában támadhattak az egyenlítésért, ez nem sikerült nekik.

Bíró Attila úgy értékelt: a győzelem "az önbizalmon és csapategységen sokat fog dobni, ugyanakkor ez a siker semmit nem fog érni", ha nem verik meg a görögöket pénteken.

"Keszthelyi Rita a hátán vitte a csapatot, amivel átbillentette a holtponton" - emelte ki az MTI kérdésére. Hozzátette ugyanakkor: rajta kívül is több jó egyéni teljesítmény volt csapatában, emellett az oroszokéhoz mérhető centerjáték és a kiváló kapusteljesítmény eredményezte a szűk győzelmet. Hangsúlyozta, rég látta ilyen intelligensen vízilabdázni együttesét.

Keszthelyi kifejtette: mindenki beletette szívét-lelkét a mérkőzésbe, és fegyelmezetten játszott.

Az MTI érdeklődésére azt mondta, nagyon évezte a mérkőzést.

"Ha a következő találkozókon nem nekem fog menni, akkor be tudok állni a sorba és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogy ők ma ezt megtették velem" - köszönte meg társai teljesítményét a csapatkapitány. Rámutatott: a kontinensbajnokság vége még messze van, de a görögök elleni találkozón sokat tudnak tenni a négy közé jutásért azzal, hogy könnyebb ágra kerülnek.

Szilágyi Dorottya szerint a remek emberhátrányos védekezés, Kasó Orsolya kapusteljesítménye, a jó lövőhatékonyság, valamint a Keszthelyi által nyújtott plusz is fontos volt.

Gurisatti Gréta elárulta: a csoportsorsolás ismeretében erre a mérkőzésre élezték ki a felkészülést, mivel "ez volt az első keményebb" összecsapásuk. Mint mondta, ennek következtében nem tudott nekik újat mutatni az ellenfél, amit jól bizonyít, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.

(FOTÓ)


Korábban:
Horvátország-Szerbia 9-8 (2-1, 2-3, 3-3, 2-1)
Görögország-Szlovákia 18-2 (4-0, 4-2, 6-0, 4-0)

A csoport állása: 1. Görögország 9 pont (62-12), 2. Magyarország 9 (54-16), 3. Oroszország 6, 4. Horvátország 3, 5. Szerbia 0 (17-62), 6. Szlovákia 0 (6-69)


A magyar csapat további programja:

péntek:
Magyarország-Görögország 19.00

vasárnap:
Magyarország-Szerbia 19.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!