A terrorizmus áldozataiért szóltak öt percen át a harangok Madridban

Terrorizmus, 2018.03.11

A 2004-es madridi terrortámadások áldozatainak emlékére szóltak öt percen át a harangok a madridi autonóm közösség összes településén vasárnap, a merényletek évfordulóján, amely egyben a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja is.

A megemlékezések sora a spanyol főváros főterének számító Puerta del Solon kezdődött, ahol egy rövid, beszédek nélküli eseményen Cristina Cifuentes madridi konzervatív regionális elnök és Manuela Carmena, Madrid város baloldali polgármestere közösen koszorút helyezett el az egykori királyi posta épületének falán lévő, a tragédia emlékére készített bronzplakettnél.

Cristina Cifuentes a sajtónak nyilatkozva a dzsihadista terrorizmust közös ellenségnek nevezte, és a közös fellépés, az egység értékét hangsúlyozta a barbársággal szemben.

Manuela Carmena Twitter-oldalán közzétett üzenetében azt írta: a legjobb módja emlékezésnek az, ha továbbhaladunk az erőszak felszámolásának célja felé.

A nap folyamán a spanyol kormány és a parlamenti pártok képviselői a terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT) által szervezett ünnepségen rótták le tiszteletüket a madridi Retiro park "Emlékezet erdeje" nevet viselő kertjében, ahol korábban ciprusokat és olajfákat ültettek az áldozatok emlékére.

2004. március 11-én kora reggel 11 bomba robbant fel a spanyol város négy különböző pontján, és amellett, hogy kioltotta 193 ember életét több mint 1800 embert sebesített meg. A merényleteket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat követte el.

A támadás dátuma vízválasztó az ország történetében, azóta a biztonsági erők kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi terrorizmusra. Az elmúlt 14 évben 271 akcióban 832 embert tartóztattak le, amiért kapcsolatot tartott fenn vagy együttműködött terrorista szervezettel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!