Az Európai Parlament bírálta a pénzmosásban érintett országok EU-s listájának elutasítását

Terrorizmus, 2019.03.14

Élesen bírálta az Európai Parlament (EP) csütörtökön, hogy az uniós tagországok kormányai a diplomáciai nyomásnak engedve elutasították a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nem elég hatékonyan fellépő államok feketelistáját.

A tagállamok belügyminiszterei előző héten egyhangúlag elutasították a lista bővítését, amelyre az Európai Bizottság javaslata értelmében Szaúd-Arábiát, valamint az Egyesült Államok külbirtokainak, illetve társult államának számító Amerikai Szamoát, Amerikai Virgin-szigeteket, Guamot és Puerto Ricót is felvették volna.

A brüsszeli tervezet komoly tiltakozást váltott ki az érintettek részéről, a belügyi tanács azonban hangsúlyozta, nem bizonyos államok felvételét kifogásolják, a probléma az, hogy nem átlátható módon állították össze a javasolt, 23 országot tartalmazó listát.

Az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen megszavazott állásfoglalásában bírálta a diplomáciai nyomásnak és intenzív lobbizásnak engedő EU-tagállamokat, továbbá kiemelte, a szűrésnek politikai okok helyett szigorú kritériumokon kellene alapulnia.

"Az ilyen jellegű nyomásnak nem lenne szabad aláásnia az uniós intézmények harcát a pénzmosás és terroristafinanszírozás ellen" - szögezték le a képviselők.

Emellett aláhúzták, a bizottság jó munkát végzett, amelyet korábbi esetekben a tagállamok is elfogadtak, ugyanakkor rámutattak, a javasolt jegyzékben Oroszország nem szerepelt, noha több parlamenti szakbizottság is aggasztónak találja a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni gyenge orosz szabályozást.

Az elutasítás nyomán az Európai Bizottságnak új feketelistára kell majd javaslatot tennie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!