Az MNB 16 millió forintra büntette a Sopron Bankot

Terrorizmus, 2019.01.04

A Magyar Nemzeti Bank összesen 16 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bank Burgenland Zrt.-re a felügyeleti vizsgálatán feltárt informatikai, hitelkockázat-kezelési, vállalatirányítási, számviteli, adatszolgáltatási, nyilvántartási, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó hiányosságok miatt - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: a feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

A jegybank a hitelintézet informatikai működésében elsősorban a belső szabályozási, nyilvántartási, beállítási és naplózási tevékenységet érintően azonosított problémákat. A hitelkockázat kezelésénél hiányosak voltak például a belső hitelekre, a fizetőképesség megállapítására, az ügyletminősítésre és hitelbiztosítéki értékmeghatározásra vonatkozó eljárások, illetve a bank hitelezési és követeléskezelési gyakorlata sem volt mindenben szabályos.

A hitelintézet vállalatirányítási rendszere többek között a belső szabályzatokat, a kiszervezett tevékenységek ellenőrzését és a javadalmazási politikát érintően nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályoknak. A jegybank továbbá hiányosságokat talált az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartásában is.

A bank a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésekor nem végezte el teljeskörűen a jogszabályok szerint elvárt adatszolgáltatási, nyilvántartási és a gyanús ügyletek szűrési kötelezettségét, illetve több esetben a tulajdonosi nyilatkozatok is hiányosak voltak - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!