Bíróság előtt két férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készültek

Terrorizmus, 2017.12.06

Bíróság elé állt szerdán Londonban két fiatal férfi, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen.

A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman és 21 éves társa, Mohammed Aqib Imran terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt a londoni Westminster kerület illetékes magisztrátusi bírósága elé. Az alig hétperces eljárás során hivatalosan ismertették velük a vádat, amelyet mindketten tagadtak, majd a magisztrátusi tanács a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey - elé utalta az ügyet.

A büntetőbírósági tárgyalás december 20-án kezdődik.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Naa'imur Zakariyah Rahman azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a Downing Street biztonsági kerítését, majd megpróbál behatolni a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalba - amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is -, és késsel megöli Theresa Mayt.

A terv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street öt méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. A kerítést belülről külön fegyveres egység őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

A két vádlottat november 28-án vették őrizetbe, de az ügy csak szerdán került nyilvánosságra, amikor megjelentek a magisztrátusi bíróság előtt.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen előző nap tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok az idén kilenc nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását akadályozták meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!