TV műsor

Csehország nem vonja ki katonáit az afganisztáni NATO-misszióból

Terrorizmus, 2018.11.01

Andrej Babis cseh miniszterelnök kizárta a cseh katonák visszavonását Afganisztánból. Egy prágai biztonságpolitikai konferencián csütörtökön a kormányfő leszögezte, hogy Csehország folytatni fogja a terrorizmus elleni harcot, és szövetségeseit nem hagyja cserben.

"Határozottan állítom, hogy katonáinkat nem vonjuk ki Afganisztánból. Nem adjuk meg magunkat, nem távozunk, katonáink ott fognak harcolni a terrorizmus ellen, ahol arra szükség van. Szövetségeseinket nem hagyjuk cserben, kötelezettségvállalásainkat teljesíteni fogjuk" - jelentette ki Babis.

Csehország a világ hatodik legbiztonságosabb állama, és ha ezt a pozíciónkat meg akarjuk őrizni, aktívan harcolnunk kell a terrorizmus ellen - fejtette ki a cseh kormányfő.

Afganisztánban október elején 346 cseh katona teljesített szolgálatot a NATO-misszió keretében. Augusztusban és októberben terrorista merényletek következtében négyen meghaltak, többen megsebesültek. Ezekkel az áldozatokkal együtt a cseh hadsereg 1989 utáni külföldi missziói során már 29 katonáját veszítette el.

A tragikus afganisztáni események kapcsán Csehországban újra fellángolt a politikai és a társadalmi vita arról, hogy szükséges-e a cseh katonák részvételére a külföldi missziókban. Néhány parlamenti politikai párt és befolyásos politikus a csehek kivonulását követeli a külföldi missziókból. A lakosság jelentős része a prágai sajtóban megjelent információk szerint szintén megkérdőjelezi a katonák külföldi bevetésének szükségességét.

Petr Pavel tábornok, a NATO katonai bizottságának volt elnöke felszólalásában a nemzetközi terrorizmust és Oroszországot jelölte meg az Európát fenyegető két legnagyobb veszélynek. A kormányfő csak a terrorizmus megítélésében értett egyet Pavellel.

"Úgy gondolom, hogy valóban a terrorizmus számunkra a legnagyobb veszély, ezért harcolnunk kell a terrorizmus ellen azzal is, hogy katonákat küldünk Afganisztánba, Maliba és más országokba" - mondta Andrej Babis újságíróknak. "Oroszországgal kommunikálni kell, mindenki kommunikál vele" - mutatott rá a miniszterelnök.

Személyesen Csehország számára nem Oroszországot tartom a legnagyobb veszélynek - szögezte le.

Babis ismételten kijelentette, hogy Csehország a jövőben fokozatosan növelni fogja védelmi kiadásait, amelyek jelenleg a GDP 1,1 százalékát teszik ki.

Milos Zeman államfő a konferenciának küldött üzenetében rámutatott, hogy a NATO-nak kiemelt szerepe van Csehország biztonságának megőrzésében, és hangsúlyozta a nemzetközi terrorizmus elleni harc folytatásának szükségességét.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!