TV műsor

HM: asszimetrikus fenyegetés ellen lenne hatékony az uniós védelmi képesség

Terrorizmus, 2018.03.01

Az úgynevezett asszimetrikus fenyegetések - mint a tömeges illegális migráció és a vele érkező terrorizmus - elleni védelemben lehetne hatékony az Európai Unió védelmi képessége - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Vargha Tamást a V4 országok védelmi miniszterhelyettesei találkozójához kapcsolódóan kérdezték. A négy ország - Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország - képviselői kétnapos budapesti tanácskozásukon tárgyaltak többek között a jövőre ismét felálló V4-EU harccsoport előkészületeiről, a NATO új parancsnoki struktúrájáról, valamint az Európai Unió védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködésről (Pesco). A védelmi miniszterhelyettesek beszámolója szerint egyetértenek abban, hogy a közös európai biztonság- és védelempolitikát hatékonyabbá kell tenni, és ehhez önálló katonai erőre is szükség van.

A HM államtitkára az M1 műsorában megjegyezte: a V4-ek együttműködése az Európai Unión és a NATO-n belül is komoly, látható összefogást jelent. A V4-ek komolyan veszik a kihívásokat: az országainkat, Közép-Európát és egész Európát érintő veszélyeket, mint például a délről érkező fenyegetés, az illegális ellenőrizetlen migráció, az azzal érkező terrorizmus és a határvédelem fontossága - fejtette ki Vargha Tamás. A V4-ek sokat tettek azért, hogy most már az EU-ban és a NATO-ban is komolyan veszik a tömeges migráció jelentette fenyegetést - emelte ki.

Brit és NATO-tanulmány is készült arról, hogy 2020-ig mintegy 60 millió ember indul el többek között a szubszaharai övezetből Európa felé. Az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben lehetne alkalmazni az önálló európai erőt, míg a NATO mint katonai szövetség "az egy mindenkiért, mindenki egyért elv" alapján a klasszikus állam állam elleni fenyegetés esetén védi meg tagországait.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!