TV műsor

Megkezdődött az 12. Ázsia-Európa találkozó Brüsszelben

Terrorizmus, 2018.10.19

Megkezdődött az 12. Ázsia-Európa találkozó Brüsszelben, amelynek középpontjában a két térség közötti kereskedelem és a beruházás fellendítése mellett a fenntartható fejlődés, az éghajlatváltozás okozta kihívások témaköre, valamint az illegális migráció, a terrorizmus, és a kiberfenyegetettség jelentette biztonsági kockázatok kezelése szerepel.

Az 51 európai és ázsiai ország állam-, illetve kormányfője részvételével zajló találkozón a vezetők áttekintik az Ázsia és Európa stratégiai összekapcsolásának új lehetőségeit, amelyek fenntartható, átfogó, szabályokon alapuló módon ösztönzik a beruházásokat és a kereskedelmet.

Az Ázsia-Európa Gazdasági Fórum megbeszélésének középpontjában a monetáris és a lakhatási politika, a globális éghajlatváltozás, a nemzetközi kereskedelem fog állni.

Az ASEM Üzleti Fórum keretében egy asztalhoz ülnek majd az ázsiai és európai üzleti élet vezető képviselői, hogy megvitassák, miként lehetne erősíteni a két kontinens közötti üzleti és beruházási kapcsolatokat.

Az ASEM csúcstalálkozója után, pénteken tartják az EU-Korea csúcstalálkozót, valamint az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) vezetőinek találkozóját.

A vezetők ez alkalomból áttekintik a kétoldalú kapcsolatokat, így a 2011 óta hatályban lévő EU-Dél-Korea szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtását is.

Több más kül- és biztonságpolitikai kérdés mellett a napirend egyik kiemelten fontos pontja lesz a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése. A vezetők mindemellett megvitatják, miként lehetne lendületet adni az EU és Dél-Korea közötti együttműködésnek az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a kutatás és a fejlesztés, valamint más globális kérdések terén.

Az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) az Európa és Ázsia közötti párbeszéd és együttműködés fórumaként jött létre 1996-ban. Célja a két kontinens közötti kapcsolatok erősítése. Az ASEM 53 partnere között van az Európai Unió, 30 európai ország - 28 EU-tagállam, Norvégia és Svájc - 21 ázsiai ország és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Titkársága.

A kétévente rendezett ASEM-csúcstalálkozó célja a partnerség prioritásainak meghatározása. Ezeknek a csúcstalálkozóknak Ázsia, illetve Európa felváltva ad otthont.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!