Megnevezték a keddi londoni gázolásos incidens elkövetőjét

Terrorizmus, 2018.08.15

Megnevezték szerdán az előző nap a brit parlament közelében történt gázolásos incidens elkövetőjét.

A BBC kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a 29 éves férfit Salih Khaternek hívják, szudáni születésű brit állampolgár. A rendőrség megerősítette az erről szóló információkat.

A férfi 2010-ben menekültként került az Egyesült Királyságba. Előtte Szudánban, a kartúmi egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat a The Daily Telegraph című lap szerint. Az afrikai ország keleti részén nőtt fel, szülei földművesek.

Angliában is járt egyetemre, 2017 szeptembere és 2018 májusa között a Coventry Egyetem, 2014 és 2017 között a Birminghami Egyetem hallgatója volt. 2010-2011-ben angolul tanult Birminghamben.

A hatóságok kedden terrorcselekmények elkövetésének gyanújával tartóztatták le a férfit. Szerdán közölték, hogy emberölés kísérlete miatt is őrizetben tartják.

A férfi kedden egy Ford Fiestával járókelők és kerékpárosok közé hajtott a parlamentnél, majd az épületet védő acél- és betonkordonba csapódott. Hárman sérültek meg, egy embert a helyszínen elláttak, egy nő és egy férfi kórházi ellátásra szorult. Azóta mindkettőjüket kiengedték - közölte a BBC hírtelevíziójának szerdai adásában Sadiq Khan, London polgármestere.

A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti. Szerdára virradóra két helyszínt kutattak át Birminghamben egyet Nottinghamben. Vizsgálódnak egy harmadik birminghami helyszínen is.

Híradások szerint a férfi nem szerepelt a brit belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága megfigyelési listáin, a birminghami rendőrségnek viszont a "látókörében volt".

Tudósítások szerint az autót hétfő éjjel vezették Birminghamből Londonba, ahová éjfél után érkezett meg. Csaknem öt órán át parkolt a brit főváros központjában, a Tottenham Court Roadon, majd a gázolás előtt másfél óráig köröztek vele a parlament környékén.

A gyanúsított egyedül volt az autóban, fegyvert nem találtak az ezüst színű járműben a gázolás után.

A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, a brit Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, hozzávetőleg ötvenen pedig megsérültek.

A parlament a legjobban védett környékek közé tartozik a brit főváros központjában. Az épületet erős, betonból és acélból készült biztonsági kordonok övezik.

A keddi incidens után ismét felmerült, hogy alakítsák sétálóövezetté a parlament környékét. Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka - a legmagasabb rangú rendőrtiszt Nagy-Britanniában - úgy vélekedett, ezáltal meg lehetne akadályozni a gázolásos támadásokat. Hozzátette, a döntést a parlamentnek, a rendőrségnek, a biztonsági szolgálatoknak, a polgármesternek és a helyi hatóságoknak együtt kell meghozniuk. Sadiq Khan közölte: támogatja, hogy fokozzák a biztonságon a Parliament Square környékén és szerte Londonban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!