Merényletek Srí Lankán - Szakértők: érthetetlen, miért nem reagált a Srí Lanka-i titkosszolgálat

Terrorizmus, 2019.04.23

Szakértők szerint érthetetlen, hogy a Srí Lanka-i titkosszolgálat miért nem reagált az amerikai és indiai jelzésekre, amelyek egy lehetséges terrortámadásra figyelmeztettek.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, ritkán adnak a szolgálatok ilyen pontos adatokat, ezért sem érthető, hogy miért nem reagált rá a szigetország titkosszolgálata. Szerinte ez már felveti a bűncselekmény gyanúját, és azonnal ki kell vizsgálni.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője ehhez hozzátette: a politikától függetlenül kellene működnie a titkosszolgálatoknak, és aggasztó folyamat, hogy erre sem figyeltek fel. A támadás minden ország számára erős üzenet - mondta -, hogy ilyen típusú támadásokra is fel kell készülni.

Kitért arra is: a kereszténység ellen akartak támadást intézni, és amíg a márciusi christchurchi, muszlimok ellen elkövetett támadás után a keresztények elhatárolódtak a cselekménytől, most a muszlimoknál ez nem tapasztalható.

Gyarmati István kétségbe vonta, hogy a merénylet az új-zélandi esetre reagált volna, mert az elkövetés módja nagyon szervezett volt, és véleménye szerint ekkora támadást egy hónap alatt nem lehet megszervezni és kivitelezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!