Nézőpont: rendkívül visszás, hogy nem szűrték ki Hassan F.-et

Terrorizmus, 2019.04.01

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint rendkívül visszás, hogy egyetlen vizsgálaton sem szűrték ki a Magyarországon elfogott, terrorizmussal gyanúsított szír Hassan F.-et, nem kérdőjelezték meg jogosultságát európai uniós támogatásokra. Tóth Erik azt mondta: a jogszabályi környezet nem megfelelő, és nincs politikai akarat az EU döntéshozóiban arra, hogy ezt felülvizsgálják.

Hozzátette: Hassan F.-et azért nem tudták kiszűrni - noha a jogszabályok értelmében csak menekültek kaphatnak ilyen kártyát -, mert nincsenek erre megfelelő eljárások, viszont azokat az országokat, amelyek ezt próbálják megoldani saját hatáskörükben, kritizálják Brüsszelből.

Tóth Eriket arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy a szír férfi sajtóinformációk szerint két évig havi 500 eurót kapott egy név nélküli bankkártyára.

Az elemző úgy fogalmazott: Dimitrisz Avramopulosz, migrációval is foglalkozó EU-biztos nem is értékeli problémaként ezt a helyzetet, noha nem tudják biztosan ellenőrizni azok személyazonosságát és előéletét, akik ilyen juttatást kapnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök egy javaslatában kínált erre megoldást, a belügyminiszterek tanácsának létrehozását, mert abban a testületben olyan tagok ülnének, akik találkoztak már illegális bevándorlók ügyével és meghamisított okiratokkal.

Az elemzőt arról is kérdezték, hogy az Európai Parlament szakbizottsága hamarosan tárgyalja az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötését. Szerinte ennek is az lesz a következménye, hogy megpróbálják nyomás alá helyezni azokat az országokat, amelyek nem értenek egyet az EP baloldali, bevándorláspárti erőivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!