Szijjártó: sosem lehet abbahagyni a terrorizmus elleni küzdelmet

Terrorizmus, 2019.06.14

Sosem lehet abbahagyni a terrorizmus elleni küzdelmet, és Magyarország elkötelezett e harc folytatása mellett - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető Srí Lanka-i partnerével tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: e küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet a Srí Lanka-i húsvéti terrortámadások is.

A támadásokat főként a húsvéti szertartásokon részt vevők ellen követték el, és a keresztény közösségek a leginkább üldözött vallási közösségek közé tartoznak - közölte. Hozzátette: erről a politikai korrektség és képmutatás miatt ritkán beszélnek, de mi nem fogadjuk el, hogy "a keresztényellenesség a diszkrimináció utolsó elfogadható formája legyen".

Megjegyezte: részvétét és szolidaritását fejezte ki a Srí Lanka-i kormánynak és népnek a merényletek miatt.

Szijjártó Péter elmondta: továbbá nagyrabecsülését fejezte ki a Srí Lanka-i kormánynak a terrortámadások elkövetőinek kézre kerítésére tett intézkedésekért is.

A megrongálódott katolikus templomok újjáépítése megkezdődött- fűzte hozzá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország 20 millió forint gyorssegélyt ajánlott fel az ázsiai országnak a támadásokat követően.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy jelentős gazdasági együttműködés körvonalazódik, ennek alapját egy 47,5 milliárd forintos kötöttsegély-hitelprogram jelenti, amelynek keretében magyar cégek autópálya-felüljárókat építenek, fejlesztik a vízhálózatot, vasúti útkereszteződéseket újítanak fel és modernizálják a bírósági rendszert Srí Lankán.

A magyar és a Srí Lanka-i cégek együttműködését 90 millió eurós hitelkerettel ösztönzi az Eximbank - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország azt is szorgalmazza, hogy az EU növelje a Srí Lankának szánt támogatásokat.

Tilak Marapana kiemelte: országa nagyon lényegesnek tartja a kapcsolatok építését az európai országokkal, és közülük is Magyarország az egyik legfontosabb partnere.

Emlékeztetett: látogatása egybeesik a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójával.

Srí Lanka elkötelezett a Magyarországgal ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzése és a gazdasági együttműködés erősítése mellett - jelentette ki.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!