TV műsor

Terrorizmus - Belgium csökkenti az utcán járőröző katonák számát

Terrorizmus, 2018.06.04

A belga kormány tovább csökkenti az utcákon szolgálatot teljesítő katonák számát, július elejétől már csak 550 katona járőrözik a belga nagyvárosokban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint Jan Jambon belga belügyminiszter és Steven Vandeput belga védelmi miniszter javaslatára elfogadott határozat lehetővé teszi, hogy a hadsereg folytassa a rendkívüli események alkalmával szükséges beavatkozásra való felkészülését. A katonaság emellett komoly tartalékkapacitást állomásoztat, amely szükség esetén - a rendőrséggel együtt - azonnal bevethető - írta a lap.

Belgium a 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas - "lehetséges és valószínű" - terrorkészültségi fokozatot rendelt el, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, négyes - "súlyos és azonnali" - fokozatúra emelték a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén. Belgium ekkor rendelte el 1800 katona állandó utcai járőrözését is.

A terrorfenyegetettségi szintet később hármas szintre minősítettek vissza, majd az év elején kettes szintre csökkentették. A járőröző katonák számát ezzel arányosan ugyancsak mérsékelték.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) május végén közölte, hogy annak ellenére sem emelik az országos terrorkészültség szintjét, hogy egy 33 éves, Benjamin Hermann nevű elítélt kétnapos eltávozása alatt előbb rabtársával, majd két rendőrrel és egy civillel végzett kedd délelőtt Liege-ben. A férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték.

A liege-i támadást, ahogy korábban a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett merényleteket is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!