Terrorizmus - Európai Bizottság: Működésbe lépett az Eurojust új, európai igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása

Terrorizmus, 2019.09.05

Működésbe lépett az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust új igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A terrorellenes nyilvántartás (CTR) rendeltetése, hogy hatékonyabbá tegye a terrorizmussal kapcsolatos fenyegetésekre válaszul hozott igazságügyi intézkedéseket, és ezáltal javítsa az európaiak biztonságát.

A CTR a terrorcselekmények egyedi, EU-szintű adatbázisa, amely a nem dzsihadista gyökerű terrorizmus, hanem többek között a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok jelentette növekvő fenyegetésre válaszul jön létre. A CTR teljes mértékben az igazságügyi eljárásokra és ítéletekre összpontosít, ezért nem lesz átfedésben az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) által végzett bűnügyi elemzésekkel.

Mint közölték, a rendszer egy központban gyűjti össze a legfontosabb igazságügyi információkat, hogy könnyebben fel lehessen deríteni a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményeket érintő eljárások közötti esetleges kapcsolódási pontokat. A CTR révén gyorsan és egységes módon megosztható információk segítségével a tagállami ügyészek aktívabban és hatékonyabban működhetnek együtt egymással, és könnyebben azonosíthatják azokat a gyanúsítottakat és hálózatokat, akik és amelyek több tagállamot érintő ügyekben lehetnek érintettek.

Az Eurojust tájékoztatása szerint a rendszert az Európai Unió minden tagállama használhatja. Azt kérik, hogy a tagállamok még ebben a hónapban regisztrálják a gyanúsítottakkal és a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos információikat. Mint közölték, speciális sablont fejlesztettek ki, valamint meghatározták a megadandó ügyek információira vonatkozó közös előírásokat az érvényben lévő adatvédelmi szabályoknak megfelelően.

A 2015. novemberi franciaországi terrortámadásokat követően Franciaország, Németország, Spanyolország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Hollandia nyilvántartás létrehozását kezdeményezte az Eurojustnál a terrorista tevékenységekkel és hálózatokkal kapcsolatos igazságügyi információk összegyűjtése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!