Terrorizmus - Merénylet veszélye miatt razziáztak a rendőrök Németországban

Terrorizmus, 2019.07.18

Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és összesen hat embert őrizetbe vettek Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén - ismertette az ügy részleteit csütörtök délután a kölni rendőrség.

A hatóság tájékoztatása szerint tudomásukra jutott, hogy potenciális fenyegetést jelentő iszlamisták terrortámadásra készülhetnek. A házkutatásokat Düren és Köln környékén hajtották végre. Az akcióban különleges egységek is részt vettek.

Klaus-Stephan Becker, a kölni rendőrség bűnügyi igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: fedésben dolgozó forrásból értesültek arról, hogy terrortámadás közvetlen veszélye fenyeget. A nyomozás fókuszában egy 30 éves, az iszlám hitre áttért, berlini származású német-libanoni férfi áll, aki Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hessenben és Berlinben is kapcsolatban állt muszlim szélsőségesekkel, és nem rég költözött Dürenbe. Őt évek óta potenciális terrorista fenyegetésként megfigyelték a hatóságok. A rendőrök arról szereztek tudomást, hogy egy beszélgetésben a közelmúltban kijelentette, hogy készen áll merényletet elkövetni.

Jelenleg mind a hat férfi őrizetben van, de egyelőre nincsenek letartóztatásban - mondták el a rendőri vezetők a sajtótájékoztatón.

Az ARD német közszolgálati csatorna úgy tudja, hogy a rendőrség az elmúlt napokban szigorú megfigyelés alatt tartotta a fő gyanúsítottat, és azt állapították meg, hogy gyanúsan, konspiratív módon viselkedik, közlekedik és kommunikál. Emellett gyanús pénzmozgásokat is észleltek.

Két másik férfi esetében pedig a rendőrök arról szereztek tudomást, hogy a munkahelyükön szokatlanul, furcsán viselkedtek. Emiatt nap közben egy építési területet is keresőkutyákkal kutattak át Kölnben, ahol a kutya jelzett is, és ezért tűzszerészeket küldtek a helyszínre a terület tüzetes átvizsgálására.

A rajtaütést hajnali 4 órakor hajtották végre, és "terrortámadás előkészületének konkrét nyomait" keresték a rendőrök. A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón a rendőrség megerősítette, hogy több számítógépet, adathordozót és számos mobiltelefont lefoglaltak, melyek tartalmát szakértők fogják elemezni. Emellett az egyik lakásban egy üvegben ismeretlen folyadékot is találtak elrejtve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!