Vitatja a strasbourgi bíróság ETA-terroristák ügyében hozott ítéletét az áldozatokat képviselő szövetség

Terrorizmus, 2018.02.14

A terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT) vitatja az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéletét, amely kártérítésre kötelezte a spanyol államot a hatóságok ETA-terroristákkal szembeni embertelen bánásmódja miatt - erről Carmen Ladrón de Guevara, a szervezet ügyvédje nyilatkozott a spanyol Cadena Cope rádióadónak szerdán.

A strasbourgi bíróság kedden hozta nyilvánosságra döntését, ebben kimondta, hogy a spanyol csendőrök 2008-ban "embertelenül és megalázóan bántak" az ETA (Baszkföld és Szabadság) terrorszervezet két tagjával letartóztatásuk során.

Ráadásul sem a spanyol hatóságok, sem a kormány nem nyújtott be sem meggyőző, sem hiteles érveket a sérüléseik magyarázatára vagy igazolására - áll a bírósági határozatban, amely szerint Spanyolország ezzel megsértette az emberi jogok európai egyezményét, és ezért 50 ezer eurós kártérítést ítélt meg a két terrorista számára.

Carmen Ladrón de Guevara felidézte: Mattin Sarasolát és Igor Portut harmadik társukkal együtt több mint ezer év letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen a 2006-ban a madridi Barajas repülőtér parkolójában elkövetett robbantásos merényletért, amelyben két ecuadori állampolgár életét vesztette és 41-en megsebesültek.

Sarasola és Portu azt állította: 2008-as januári elfogásukkor a csendőrök egy erdőbe vitték és összeverték őket, míg a csendőrök ezt tagadták és azt mondták, hogy a két férfi ellenállást tanúsított és szökni próbált.

Az elsőfokú baszk bíróság a terroristáknak adott igazat, míg a spanyol legfelsőbb bíróság nem látta bizonyítottnak a rendőri túlkapást. Így vélekedik erről Carmen Ladrón de Guevara is, aki személyesen volt jelen a vallomásoknál.

Az ügyvéd szerint az EJEB túllépett hatáskörén, és "harmadfokú bíróságként" viselkedett az ügyben, valamint formailag és tartalmilag is megkérdőjelezhetőnek nevezte az ítéletet.

Szintén a döntés ellen foglalt állást az ABC és a La Razón című konzervatív országos napilap is szerdai véleménycikkében, utóbbi szerint ezzel az emberi jogi bíróság leértékeli az intézmény ideológiai semlegessége és elfogulatlansága miatti állampolgári bizalmat.

Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva nem kommentálta az ítéletet, mindössze annyit mondott, hogy az 50 ezer eurót levonják abból a 2,5 millió eurós kártérítési összegből, amelyet a terroristáknak kell kifizetniük a terrormerénylet miatt az áldozatok családjainak.

Az 1959-ben alakult ETA 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorszervezet tavaly jelentette be, hogy miután tagjai 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak.

Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságoknak juttatták el, amely több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglalt áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi kormány viszont közölte, hogy a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak pedig bocsánatot kellene kérnie, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!