Választás 2018 - Valamennyi külképviseleti urna megérkezett az NVI-hez

Választás 2018, 2018.04.12

A törvényi határidő előtt egy nappal, már szerda késő este megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához - közölte az NVI az MTI érdeklődésére csütörtök reggel.

Az utolsó négy külképviseletről - Londonból, Manchesterből, Edinburghból és Stuttgartból - szerda késő este érkeztek meg az összesen 13 857 voksot tartalmazó urnák. A 118 külképviseleten 51 854 választópolgár adta le szavazatát.

Az NVI várhatóan csütörtökön hozzákezd az irodához kedd délutánig 108 külképviseletről beérkezett 177 doboz felbontásához, és megkezdi a bennük található szavazatok választókerületenkénti szétválogatásához. Ezeket az urnákat a Nemzeti Választási Bizottság tagjai kedden már megtekintettek és sértetlen állapotban találták. Az NVB csütörtöki ülésén megtekinti a kedd óta érkezett urnák állapotát is, az NVI ezt követően bonthatja csak fel ezeket.

Az NVI csütörtök reggel elérhetővé tette internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatát is. Ezek az eredmények között, a szavazóköri eredmények almenüben érhetőek el, az oldal jobb felső részén elhelyezett ikonon keresztül. A pártok részére az egyéni eredményeket tartalmazó beszkennelt jegyzőkönyvek átadása már szerdán megtörtént, a beszkennelt listás jegyzőkönyveket pedig csütörtökön adja át a Nemzeti Választási Iroda.

Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

A választókerületi eredményeket a választókerületi választási bizottságok szombaton állapítják meg, miután összeszámolták a külképviseleteken leadott szavazatokat, az átjelentkezők szavazatait és a választókerület kijelölt szavazókörében még fel nem bontott urnát. Az eredményről szombaton jegyzőkönyvet állítanak ki, innentől nyílik meg az eredmény elleni jogorvoslati lehetőség, amelyet kedd 16 óráig lehet benyújtani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!