Voks 24 - Vitézy Dávid fejlesztené a könyvtári szolgáltatásokat Budapesten

Választás 2024, 2024.05.29

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fejlesztené a könyvtári szolgáltatásokat Budapesten annak érdekében, hogy azok mindenki számára elérhetőek és színvonalasabbak legyenek.

Voks 24 - Vitézy Dávid fejlesztené a könyvtári szolgáltatásokat Budapesten A Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP által támogatott jelölt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főépülete előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: programjának fontos részét képezik a kulturális élet fejlesztésére vonatkozó javaslatok.

Szerinte a könyvtárfejlesztés jó példa arra, hogy sokmilliárdos beruházások nélkül, apró lépésekkel is hozzáférhetőbbé tehetik a kulturális szolgáltatásokat.

Az egyik fontos lépés a könyvtárak nyitvatartási idejének meghosszabbítása - hangsúlyozta, megjegyezve: vasárnaponként az összes könyvtár zárva van Budapesten, szombaton csak a központi, illetve néhány kiemelt kerületi könyvtár van nyitva néhány órára, de még a hétköznapokon is kései nyitás és korai zárás jellemzi az intézményeket.

Vitézy Dávid szerint nagyon fontos, hogy a nyitvatartási idők bővítéséért a következő főpolgármesteri ciklus elején tegyenek lépéseket.

Hangsúlyozta azt is, hogy szeretnék áttekinteni a 47 tagkönyvtárból álló könyvtári hálózatot. Számos olyan kerületi tagkönyvtár van, amelyik nincs akadálymentesítve, klimatizálva, illetve ahol elmaradtak a felújítások és nem érhetők el alapvető szolgáltatások sem - mutatott rá.

A főpolgármester-jelölt úgy folytatta: a FSZEK munkatársai kiváló szakemberek és rengeteget tettek a könyvtárhálózat fejlesztéséért, de várospolitikai odafigyeléssel óriásit lehetne előre lépni e téren.

Példaként említette, hogy a budapesti könyvtárakban több digitális szolgáltatásra, több elektronikus könyvre van szükség, emellett nyugat-európai mintára mesterségesintelligencia-szoftvereket, 3D-nyomtatást, valamint kísérletezésre alkalmas eszközöket is elérhetővé tennének.

Vitézy Dávid felhívta a figyelmet arra is: a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítana a külső kerületek kulturális szolgáltatásaira.

Elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa program mintájára elindítanák "Az év kulturális kerülete" programot. Ennek keretében évente más-más kerületben szerveznének speciális kulturális évadot, amelynek részeként a kiválasztott városrészben különböző kulturális beruházások, felújítások indulnának, színházi, zenei előadásokat tartanának, köztéri műalkotásokat hoznának létre az adott kerület kulturális életének fellendítésére, fejlesztésére.

"A városvezetésnek több lehetősége van annál, minthogy folyton pártpolitikai harcokat folytasson" - jelentette ki Vitézy Dávid, hozzátéve: a főpolgármester szerepet vállalhat például a kulturális fejlesztésekben is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Voks 24 - Vitézy Dávid fejlesztené a könyvtári szolgáltatásokat Budapesten Voks 24 - Vitézy Dávid fejlesztené a könyvtári szolgáltatásokat Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!