A BMW megkezdte a MINI Countryman modell gyártását Lipcsében

Autók, 2023.11.10

A BMW a márka hagyományos modelljei mellett megkezdte a konszernhez tartozó MINI márka Countryman modelljének az összeszerelését is lipcsei üzemében benzines és teljesen elektromos kivitelben egyaránt - jelentette be a gyártás hivatalos megkezdése alkalmából Milan Nedeljkovic termelési igazgató.

Elmondta, hogy ezzel a Countryman lett a hagyományos brit márka, a MINI első olyan modellje, amelyet a BMW egyik üzemében gyártanak.

A MINI modell gyártásához a lipcsei üzem 700 millió eurós beruházással bővítésen esett át, az 5800-as létszám így 900 alkalmazottal bővült. Petra Peterhänsel gyárigazgató elmondta, hogy a lipcsei üzem kapacitását ezzel évi 250 ezer járműről 350 ezerre növelték. Az elektromos hajtás komponenseinek a gyártásához a konszern további 800 millió eurós beruházást készít elő.

A MINI Countryman gyártásának megkezdésével ismét megindul az elektromos modellek gyártása is Lipcsében. A lipcsei üzem úttörő szerepet töltött be a BMW konszernnél az elektromos i3 és i8 modellek gyártásával. Az utolsó l3-as modell azonban tavaly futott le a szerelőszalagokról, az i8-as modell gyártását pedig már korábban leállították.

A MINI Countryman modellt benzines mellett teljesen elektromos kivitelben is gyártják majd Lipcsében. Stefanie Wurst márkaigazgató bejelentése szerint a jövő évtől kétharmad-egyharmad arányban készülnek majd benzines és elektromos kivitelben az autók Lipcsében. Az évtized végére pedig az összes Lipcsében készülő MINI modell elektromos lesz a tervek szerint.

A BMW stratégiai célja az, hogy minden hajtástípust - belső égésű, hibrid és elektromos - ugyanazon a gyártósoron tudjon gyártani. A MINI Countryman mellett a BMW 1-es sorozata, valamint a 2-es sorozat Gran Coupé és Active Tourer modelljei készülnek még Lipcsében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!