A legtöbbször elektromos hiba miatt szükséges az autómentő

Autók, 2019.10.09

A német autóklub, az ADAC minden évben nyilvánosságra hozza tanulmányát, hogy milyenokok miatt van szükség a partner autómentő szolgáltatók segítségére.

Autómentés Bár a jelentésükben a német adatokat dolgozzák fel, megbízható forrásnak bizonyulnak, ugyanis több, mint 4 millió autó kér náluk autómentést minden évben. A meghibásodások száma persze kisebb Magyarországon, de itthon is ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek az autósok.

Elektromos- és vezérlési hibához kell az autómentő

A statisztikák alapján az esetek több, mint felében az elektromos rendszerhez köthető probléma miatt riasztották az autómentőt, melyek nagy része az akkumulátorral volt összefüggésben. Ez azért is érdekes, mert az akkuk ritkán mennek tönkre egyik pillanatról a másikra, általában jól látható jelei vannak az elhasználódásnak.

Tipikusan ilyen, ha a hideg időszak bekövetkeztével reggelente nehezen indul az autó, ekkor nem érdemes megvárni, míg mentésre van szükség, inkább le kell cserélni az akkumulátort. A meghibásodások mintegy húsz százalékában viszont a motorhoz vagy motorvezérléshez kötődő okok állnak a háttérben. Ide tartozik a gyújtás, a befecskendezés vagy a turbó. Ezek is olyan főalkatrészek, melyek tönkre menetelekor már csak az autómentő segíthet. A harmadik leggyakoribb probléma a fékekhez és a futóművekhez köthető, míg szerencsére egyre kevesebb gond adódik a kerekekkel, az üzemanyagrendszerrel és a kipufogókkal. Ezek jellemzően strapabíróbbak, s ma már egyre több autós visel gondot az autógumira is.

Autómentés Magyarországon

A magyarországi autómentő vállalkozások egyre jobb minőségben szolgáltatnak, s kezd kifehéredni a piac. Míg korábban csak a gyors nyereség volt a lényeg, ma már több és több vállalat fektet hangsúlyt a reputációja építésére, s egy megbízható ügyfélkör kiépítésére. A piac tisztulásához nagyban hozzájárultak a különféle autómentő kereső weboldalak, melyeken hosszútávon csak a megbízható szolgáltatók maradhatnak meg, illetve a közösségi média, ahol nagyon hamar híre meg a csalásoknak.

Ez nem azt jelenti, hogy ma már nem cirkálnak tucatszámra az autópályák és a nagyobb utak mentén a feketézők, hanem egyre nagyobb eséllyel lehet kifogni tényleg elhivatott autómentő vállalkozást. Az ilyen cégeknek tényleg a legális és a stabil pénzkereset a lényeg, melyért szívesen meg is dolgoznak, ellentétben az illegális mentőkkel, ahol csak a minél nagyobb, azonnali nyereségre mennek.

Nagyon fontos, hogy a mentés megrendelésekor a bajba jutott autós előre megállapodjon a feltételekben és díjakban, s ezekhez minden körülmények között ragaszkodjon. Ha a fizetendő összeg előre tisztázásra kerül, akkor utólag már lesz hivatkozási alap az esetleges vita esetén.

Szintén figyelni kell arra, hogy a felkeresett autómentő érkezzen a helyszínre, s ne egy időközben arra járó konkurens. Egyrészt az elsőként értesített szolgáltató valahol már biztos úton van, így az autós időközben másra bízva a munkát, jelentős időbeli és pénzbeli kiesést jelent az autómentőnek. A másik ok viszont prózaibb, nagyobb eséllyel lehet illegális vállalkozó az út mellől beeső tréleres, akivel később aztán problémák adódhatnak az elszámoláskor.

A felelősségvállalás is fontos

Több, más fontos eltérés is van egy legálisan és feketén működő autómentő között. A legális vállalkozások adót fizetnek, kötelező ellenőrzéseken esnek át a járműveik, gépeik és munkatársaik, így a munka közbeni ellenőrzéskor kisebb eséllyel találnak náluk problémát a hivatalos szervek. Már pedig nincs is annál kellemetlenebb, amikor a bajba jutott autósnak meg kell várnia, míg a rendőrség, adóhatóság vagy más felügyeleti szervek vizsgálata véget ér, miközben az autója meg fent van a tréleren.

A felelősség kérdése is fontos, hiszen ma már a kisebb értékű autók is több százezer forintba kerülnek, de nem ritkák a sok milliós példányok sem. Autószállításkor pedig ugyanúgy történhetnek balesetek, akár az utazás, akár a fel- vagy lerakodás során, ilyenkor pedig a kárt valakinek fizetnie kell. A legális autómentők felelősségbiztosítással rendelkeznek, így probléma esetén a biztosító átvállalhatja a mentést megrendelő autós kárát. Illegális szállítóknál ez nem létezik, ezért az is előfordulhat, hogy a vétlen megrendelő probléma esetén csak vállvonogatást, rosszabb esetben fenyegetéseket kap.

Érdemes tehát mindig engedélyekkel rendelkező, legális autómentő vállalkozás segítségét igénybe venni. Az autómentő kereső weboldalak segítségével egyre könnyebb ilyen cégeket
találni, de ma már az interneten rákeresve is elérhetőek a megbízható szolgáltatók.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!