Az esőben történő vezetés 3 alapszabálya

Autók, 2019.10.20

Az esőben való vezetés számos kihívással rendelkezik, emiatt a sofőrök részéről nagyobbkoncentrációra van szükség az időjárási körülmények megváltozása miatt.

Autófelszerelések.hu Akár egy rövid, nyári zápor is jelentősen nehezebbé teheti az útviszonyokat, egy hosszabb ideig tartó esőzés pedig még több gondot okozhat. A csapadék okozta problémákat jól bizonyítja, hogy a legtöbb halálos baleset esőzés vagy havazás közben történik az utakon. Azonban néhány fontos alapszabály betartása segítségével az esőben is biztonságosan lehet vezetni.

Célszerű óvatosabban vezetni

Érdemes a nagyobb sebességből jelentősen visszavenni, ha esőben ülünk a volán mögé. Esős időben ugyanis a fékút hossza számottevően növekszik, de a rosszabb látási viszonyok is nagymértékben hozzájárulnak a balesetek kialakulásához. A nem megfelelő látási körülmények miatt ugyanis a reakcióidő hosszabb lesz, amely csökkenti a biztonságos
vezetés hatékonyságát.

Esőben a táblák nehezebben észrevehetők, a sávok könnyebben eltéveszthetők, továbbá a vízenfutás jelensége miatt a gumik és az utak együttműködése véget ér. A gépjármű
ilyenkor extrém mértékben csúszni fog az utakon, mintha egy valódi jégpályán menne. Akinek volt már része ilyen negatív élményben, az egy életre megjegyzi annak hatalmas veszélyességét.

Célszerű tehát lassabban közlekedni, különösen akkor, ha az esőzés mértéke átlagon felüli. Az Autófelszerelések.hu webáruházban található Rezaw kiegészítők kitűnően segíthetik az esős időjárásban történő kényelmes, biztonságos vezetést.

A gumik állapotának ellenőrzése elengedhetetlen

A gumiabroncsok rendszeres ellenőrzése erősen ajánlott minden autótulajdonos számára a balesetek megelőzése érdekében. Célszerű a keréknyomást és a gumik kopottságát egyaránt ellenőrizni, hiszen az esőben kiemelten szükség van a gumik megfelelő tapadására. Amennyiben a tapadás mértéke alacsony, abban az esetben a vízvezető bordák nem képesek maguk alól eltüntetni a csapadékot. A csúszós utakon pedig akár életek is múlhatnak a gumiabroncs megfelelő műszaki állapotán, mivel a fékezés hatékonysága erőteljesen csökken.

A tiszta kilátás biztosítása is szükséges

Az ablaktörlő használata száraz időjárási körülmények közben maximum kényelmi szempontokat szolgál, azonban csapadék esetén elengedhetetlennek számít. Ajánlott az ablaktörlő gumik állapotát időnként ellenőrizni, mivel egy kisebb hiba fennállása során is ronthatják a szélvédőn való kilátást.

Az autó világítása is legalább ugyanilyen jelentős tényező a balesetmentes közlekedési viszonyok megteremtésében. Habár lakott területen belül a KRESZ szerint nem kötelező a tompított fényszóró bekapcsolása, azonban nem is tiltott a használata. Jobb, ha a világítás fölöslegesen van bekapcsolva, mintha a többi autós nem látna minket az utakon.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!