Hogyan töltsük otthon az elektromos autókat?

Autók, 2019.09.17

Az elektromos autók népszerűségének rohamos növekedése köszönhető a környezettudatosság elterjedésének és a technológia fejlődésének egyaránt.

Elektrikstore.hu Az alábbi írással az elektromos autók otthoni töltésével kapcsolatban szeretnénk segítséget nyújtani.

Ellenőrizzük, hogy az elektromos autó milyen teljesítmény felvételére képes

Az elektromos autók leggyakoribb felvételi teljesítménye 3,7 kW és 4,6 kW, illetve 7,4 kW. Az autó teljesítményének megfelelő módon célszerű az otthoni töltőállomás-típust kiválasztani, és hozzá igazítani a készülék teljesítményét. Ezeknek a töltőállomásoknak a teljesítménye 3,7 kW, 7,4 kW, továbbá 11 kW és 22,1 kW lehet. Amennyiben üzleti célokra lenne felhasználva a töltőállomás, akkor célszerű a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező típust telepíteni. Az üzleti tevékenységekhez használt eszköz egy 22 kW teljesítményű váltakozó áramú töltőállomás, amelyen 2. típusú T2 aljzat található. Kizárólag jó hírnévvel rendelkező és megbízható gyártók töltőállomásait érdemes alkalmazni, amelyek a megfelelő minősítésekkel (CE) vannak ellátva.

Vizsgáljuk meg az autó csatlakozó típusát

Az autó csatlakozó típusa alapján szükséges eldönteni, hogy a töltő beépített kábellel vagy aljzattal legyen felszerelve. Fontos beszerezni a csatlakozóhoz tartozó gyári töltőkábelt, hogy a töltés folyamata gördülékeny lehessen. Soha nem szabad sérült, házilag toldott és ragasztott töltőkábeleket használni, hiszen rendkívül balesetveszélyesek lehetnek.

Ne használjuk a következő eszközöket

A különböző toldó kábelek, hosszabbítók és átalakítók használata kifejezetten veszélyes módszernek számít, így érdemes elkerülni teljes mértékben a használatukat. Az ilyen típusú kivitelezések a használó félben, illetve az autóban is súlyos károkat okozhatnak.

Bízzuk szakemberre a munkát

A töltőállomások szerelését kizárólag szakképzett villanyszerelőkre és hozzáértő szakemberekre érdemes bízni, hogy a munka kivitelezése gondtalan és balesetmentes legyen.

Biztosítsuk a megfelelő védelmet

A megfelelő villamossági védelem biztosítása kiemelten fontos tényező. Az emberi védelmet biztosító áram-védőkapcsoló (SI vagy B típusú) használata kötelező.

Készítsük fel otthonunk az autó töltésére

A jelenkor otthonainak nagy része még nincs autók töltésére képes állapotban, ezért ajánlott áramszolgáltatói hálózatfejlesztést igénybe venni. A hálózat fejlesztése minimalizálja a gyakori védelmi lekapcsolások kockázatát.

Figyeljünk a csatlakozókra

A töltőállomások használata nedves időjárás esetén is tökéletesen működik, de fontos, hogy a biztonsági ellenőrzések mindig megtörténjenek. Ilyenkor a csatlakozókat és a töltési pontokat kell megvizsgálni, hogy nem kerültek-e kapcsolatba vízzel. Az Elektrikstore.hu biztonságos kábeleket és vezetékeket forgalmaz, amelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!