Lehet folytatása a legendás Mazda RX sorozatnak?

Autók, 2020.02.04

Úgy tűnik, hogy hosszabb hallgatás után utódot kaphat a legendás RX-7, illetve RX-8-as Mazda, csakhogy az újdonság, amennyiben a hírek igazak soros hathengeres motort kaphat.

Mazda RX-9?
Bizton állíthatjuk, hogy a Mazda legendát alkotott az RX-7-el, majd annak utódjával is, igaz a kissé bonyolult Wankel motor alaposan feladta a leckét a japán cégnek. A Felix Wankel által megálmodott forgódugattyús motortípus rendkívül futurisztikusnak számított a maga idejében, amelyet a Mazda hatékonyan fejlesztett tovább,  csakhogy a motornak volt pár olyan gyermekbetegsége, amelyet a japánoknak sem sikerült teljesen kiküszöbölnie.

Ettől függetlenül sokan a híveivé váltak a Wankelnak, annak ellenére, hogy bizony akadtak vele gondok. A pletykák szerint néhány éven belül érkezhet egy RX-9-es utód, csakhogy a bolygódugattyús motor helyett egy soros hathengeresen gondolkozik a japán gyártó. A turbós Skyactive-X erőforrás teljesítménye valahol 350 és 450 lóerő közé várható, így a hátsókerekes kupé méltó vetélytársa lehet az új Toyota Suprának is. A Mazda a motor fejlesztésének tényét tavaly megerősítette, amelyen gőzerővel dolgoznak és amelynek a félidejénél járnak. A design részleg vezetője, Ikuo Maeda szerint sem lenne helyén való a Wankel vonalat erősíteni akkor, amikor a világ az elektromos autókra és a hatékony hibridekre koncentrál.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz elérhető a Mazda következő generációs RX sportautója, de a tervek szerint néhány éven belül a piacra léphet. Sőt a rotorok elhagyásával lehet, hogy az RX névtől is megválik a Mazda. Az idő mindent megold, ahogy eddig is.  
(Webrádió)

Galériánk

Mazda RX-9? Mazda RX-9?
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!