Mire figyeljünk elektromos autó töltő vásárlása előtt?

Autók, 2023.06.28

A villanyautókkal kapcsolatban az egyik elsődleges kérdés, ha a vásárláson gondolkodunk, hogy mégis hogyan fogjuk tölteni a jármű akkumulátorát.

Eautótöltő Természetesen vannak nyilvános töltési lehetőségek, de ha igazán kényelmes és hatékony megoldást keresünk, akkor otthonra telepítünk egy fali töltőt vagy töltőoszlopot.

Teljesítmény és csatlakozó

Ha megnézzük az elektromos autó töltőket, akkor azt láthatjuk, hogy ma már számtalan kialakítás, méret és teljesítmény közül válogathatunk. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy bármelyiket választhatjuk, mivel több szempontra is oda kell figyelni.

Az első ilyen, hogy mégis milyen teljesítményű töltő lesz az ideális az elektromos autó számára. Ma már a kívánt áramerősség 3,7 kW-tól egészen 22 kW-ig terjedhet az autó beépített töltőjétől függően természetesen. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy hiába veszünk egy nagy teljesítményű töltőt, ha az elektromos autó maximum csak 3,7 kW-ot képes feldolgozni a töltés során.

Ezért is fontos, hogy először megnézzük, hogy a saját autónk milyen töltőkkel kompatibilis, mekkora a maximális teljesítmény, amivel még meg tud birkózni. Ha ez a paraméter megvan, akkor máris le tudjuk szűkíteni a kört. Ugyanilyen fontos adat az is, hogy az elektromos autó milyen csatlakozóval rendelkezik. Itt általában két típussal találkozhatunk: Type1 és Type2. Utóbbi teljes rugalmasságot nyújt, de előbbi esetében szükség lehet egy megfelelő adapterre is.

Gyártó és extra szolgáltatások

Annyi biztos, hogy érdemes a minőségi márkákat keresni, persze a kompatibilitást szem előtt tartva. A vezető autógyárak által jóváhagyott termékek közül ajánlott válogatni, továbbá arra is figyeljünk oda, hogy minimum 2 év garanciát kapjunk rájuk.  

Az extra szolgáltatásokat viszont már nem ilyen egyszerű meghatározni. Minden attól függ, hogy pontosan mi az, amire szükségünk van vagy szívesen használnánk. Ma már kifejezetten okos, innovatív töltőkkel is találkozhatunk, amelyek rengeteg plusz funkcióval látnak el minket. Ilyen például az okostelefonos alkalmazás, aminek segítségével figyelemmel kísérhetjük a töltés állapotát és a felhasznált energia mennyiségét. Sőt, néhány modell esetében még arra is van lehetőség, hogy időzítsük a töltést.  

Az extrák között vannak a tartozékok is, mint a terheléselosztó, kábeltartó és a hozzáférési korlátozás lehetősége is.

Költségek és telepítés

Otthoni, saját töltőállomás már konkrétan 124.900 forinttól kapható, de természetesen ezt az extra funkciók befolyásolhatják. Ehhez még hozzájönnek a telepítési és elektronikai költségek is. Ha már telepítés: ezt minden esetben csak villanyszerelő végezheti el. Ennek jogi és biztonsági okai is vannak, hisz a folyamat során az otthoni hálózat zavartalan működését is biztosítani kell hosszú távon.

A megfelelő töltő kiválasztása nem egyszerű, ezért is ajánlott felvenni a kapcsolatot egy erre specializálódott céggel.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!