15 módszer, ami segít csökkenteni a tavaszi allergiás tüneteket

Belföld, 2023.04.13

Honnan tudhatjuk, hogy allergiával van dolgunk? A tavasz egyesek számára nemcsak az idilli napsütést és madárcsicsergést hozza el, hanem az allergiával járó kellemetlen tüneteket is.

Allergia A természet életre kel, a növények virágzásnak indulnak, ezáltal a levegő megtelik pollenekkel, ami sajnálatos módon beindítja az allergiás folyamatokat is.
Az allergia leggyakoribb tünetei között említhetjük az orrfolyást, az orrdugulást, a folytonos tüsszögést, esetenként köhögést, de a viszkető és rendszeresen könnyező szemek is ezt jelenthetik számunkra. Gyakran összetéveszthetők az allergiás reakciók a nátha panaszaival, ám ezek hirtelen fellépő tünetek, amelyek sokáig hajlamosak velünk maradni. Ilyenkor hiába szedünk multivitamint, vagy iszunk sok teát, a panaszok sajnos pár napon belül sem fognak enyhülni. Ekkor érdemes orvoshoz fordulni és egy alaposabb kivizsgálásnak alávetni magunkat.

15 módszer, ami enyhíti a tüneteket

1. Takarítás
A gyakori és alapos takarítás rendkívül fontos: mossunk fel, porszívózzunk, valamint a legfontosabb, hogy portalanítsunk! Ezzel a lakásba bejutott pollenekkel is leszámolhatunk.
2. Utazás
Autónk pollenszűrőjének az a feladata, hogy megszűrje az utastérbe beáramló levegőt a portól, a pollenektől és mindenféle szennyeződésektől. Ha autóval utazunk, akkor húzzuk fel az ablakokat, kapcsoljuk be a klímát és hagyjuk, hogy az tegye a dolgát.
3. Időjárás
A szeles tavaszi időjárás mozgósítja a levegőben lévő polleneket és gombaspórákat, ezért az allergiával küszködők szeles időben jobban teszik, ha inkább az otthon biztonságát választják.
4. Hajmosás
Hajunkra könnyedén rátapadnak a pollenek, ezért minél többször mossuk meg, annál inkább minimalizálhatjuk a mennyiséget, amivel találkozunk. A tavaszi időszakban ezt akár minden nap megtehetjük.
5. Légkondi
Ahogy az autóknál, úgy a lakásban lévő légkondicionálók esetében is igaz, hogy megszűrik a levegőt, ezért bátran használhatjuk őket már tavasszal is. Érdemes azonban ügyelni a rendszeres tisztításukra és a szűrők bizonyos időnkénti cseréjére.
6. Napszemüveg
A napszemüveg kiváló védelmet biztosít szemeink számára a pollenekkel szemben – nem csak a káros UV-sugarak ellen véd. Beszerezhetünk egy fényre sötétedő szemüveget is, amit akkor is viselhetünk, ha éppen nem süt a nap.
7. Vitaminok
Az immunrendszerünket erősítő vitaminok az allergiával szemben is hatásosak. Válasszunk vitamindús ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, és ha kell, akkor pótoljuk a bevitelt például C-vitamin készítménnyel, vagy szedjünk multivitamint!
8. Ruházat
Nemcsak hajunkra, ruházatunkra is rátapadnak a pollenek, ezért otthonunkba belépve amint tudunk, öltözzünk át. Az ekkor levetett ruhát érdemes minél hamarabb a mosógépbe rakni és kimosni.
9. Szárítás
Frissen mosott ruháinkat lehetőleg ne a szabadban szárítsuk, hanem a bent. A levegőben áramló pollen kint ugyanúgy rátapadhat ruhaneműinkre és akkor teljesen feleslegesen dolgoztunk.
10. Kert
Lehetőleg olyan növényeket ültessünk a kertbe, amelyek nem súlyosbítják az allergiás tüneteket. Ilyen például a nárcisz, a fenyő, a rózsa, a tulipán, vagy a begónia.
11. Pollenjelentés
Az időjárásjelentésen kívül a pollenjelentést is érdemes figyelni. Ha magas a levegőben a koncentrációjuk, akkor jobb, ha otthon maradunk.
12. Orrspray
A különböző orrsprayk és orrcseppek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és csökkentik a gyulladást is. Az ilyen készítményekből azokat érdemes választani, amik természetes összetevőkkel rendelkeznek, valamint bizonyos időközönként pihentetni is kell a használatukat, mert függőséget okozhatnak.
13. Testmozgás
Az aktív életmód szinte mindenre gyógyír, ez alól az allergia sem kivétel. Bizonyított tény, hogy testmozgás közben szervezetünkben gyulladásgátló anyagok képződnek, ezért már napi fél óra mozgás is akár 83 százalékkal csökkentheti az orrdugulás, viszketés és tüsszögés mértékét.
14. Gyógynövények
Bizonyos gyógynövények, például a csalán, a máriatövis vagy a körömvirág is jótékony hatással vannak az allergiás szervezetre. Enyhíthetik a szemek viszketését, a nyálkahártya duzzadtságát és a légutakat is szabaddá tehetik.
15. Anyagválasztás
Új lakásberendezés vagy valamilyen kiegészítő vásárlásánál érdemes könnyen tisztítható darabokat választani. A padló esetében például a csempe vagy a fa, a kanapékat illetően pedig a bőr ilyen. A szőnyegeket és egyéb szöveteket lehetőség szerint kerüljük.
Amit kerülni kell. ..
Allergiásan javasolt minél kevesebb cukor, illetve cukros étel fogyasztása, továbbá pollenallergia esetén a magas hisztamintartalmú ételeket is kerülni kell. Ilyenek például a trópusi gyümölcsök, az olajos magvak, de a különböző halfélék is. Emellett fokozottan ajánlott leszokni a dohányzásról, ugyanis a cigaretta füstje ingerli a nyálkahártyát és fokozza az allergiás tüneteket. Ha nem dohányzunk, akkor is érdemes elkerülni a cigarettafüstös helyeket. Az alkoholos italoknak is magas a hisztamintartalma, például a bornak, a pezsgőnek és a sörnek is. Ezeknek sem ajánlott a fogyasztása.
Már egészen apró dolgokkal is nagy eredményeket érhetünk el az allergiás tünetek ellen! Ne legyünk restek változtatni a szokásainkon, beiktatni egy-két új dolgot az életünkbe, hiszen azzal csak saját magunknak teszünk jót.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!