61 tűzoltó oltotta a Bajai úti tüzet

Belföld, 2022.07.20

Összesen 61 tűzoltó 18 járművel oltotta a Bajai úton keletkező tüzet, amelyben a nádas, illetve száraz fű égett mintegy 80 hektárnyi területen.

Bajai út tűz Kedd délután érkezett a bejelentés a tűzoltókhoz, mely szerint füst száll fel Szeged határában, a Bajai úton. A lánglovagok hamar a helyszínre értek, ahol kéziszerszámokkal és vízsugarakkal kezdték meg az oltást, azonban a forróság és a száraz füves, valamint nádas terület jelentős mértékben nehezítette az munkálatokat. A helyi hivatásos tűzoltók mellett érkezett segítség Makóról, Kiskunhalasról, Orosházáról, Szentesről, Kiskunfélegyházáról, Hódmezővásárhelyről, Kistelekről és még Rúzsáról is. Sőt a hivatásos egységek mellett önkéntes tűzoltók is kollégáik segítségére siettek.  

A helyzet komolyságát mutatja, hogy összesen 61 tűzoltó 18 kocsival küzdött a lángokkal, többen légzőkészülékben a hatalmas füst miatt, amelyet Szegeden is érezni lehetett.  

A lánglovagok megfeszített munkájának eredményeként este 8 órakor körülhatárolták, majd 10 óra körül fékezték meg a tüzet.  Az éjszaka folyamán több lánglovag is helyszínen maradt, hogy az esetleges tűzfészkek kialakulását megakadályozzák. Az utómunkálatok szerdára is áthúzódnak, a tűzoltók szolgálatváltást követően végzik a szükséges beavatkozásokat. A tűzeset során személyi sérülés szerencsére nem történt - tájékoztatott közleményben a katasztrófavédelem.


Egyúttal felhívták arra is a figyelmet, hogy a tűzesetek jelentős részét emberi tevékenység okozza. Emlékeztettek, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, a szabályok megszegése akár 3 millió forintos pénzbírsággal is súlytható.

Néhány érdekes információ és tanács a tűzesetekkel összefüggésben:

  • a tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza.  
  • a saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet magára hagyni nem szabad.
  • a kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat.
  • a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos.
  • tarlót égetni mindenhol tilos.
 Videó: Facebook
(Webrádió)

Galériánk

Bajai út tűz Bajai út tűz
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!