A közösségi és a kerékpáros közlekedést segítő beruházások készültek el Szegeden

Belföld, 2022.06.18

A közösségi és a kerékpáros közlekedést segítő beruházások készültek el Szegeden, a 2,5 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően 121 kilométeresre bővült a csongrád-csanádi megyeszékhely kerékpárút-hálózata.

Dr. Botka László polgármester Oskola utca átadás Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester a szombati átadóünnepségen azt mondta, kétéves átfogó városfejlesztési program ért véget a beruházás elkészültével, amelynek költségeiből 1,5 milliárd forintot uniós támogatás, egymilliárd forintot az önkormányzat saját forrásai fedeztek.

A munkálatok hat városrészt érintetek, forgalmas csomópontokat építettek át, ahol több helyen előnyben részesítik a közösségi közlekedést, s kialakítottak tizennyolc troli- és buszmegállót. A projekt részeként 26 kilométernyi kerékpárutat építettek ki, ezzel a város kerékpárút-hálózata 121 kilométeresre bővült - közölte a politikus. Hozzátette: a magyarországi nagyvárosok közül Szegeden a legmagasabb a kerékpáros-közlekedést választók aránya.A fejlesztések egyik legfontosabb eleme a város egyik legrégebbi útja, az Oskola utca átépítése volt. Az utca az elmúlt évtizedekben Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált, a Belvárosi híd hozzá kapcsolódó szegedi hídfője pedig az egyik legzsúfoltabb kerékpáros-csomópont. Az utcában irányhelyes kerékpáros sávokat, a hídfőnél pedig a közösségi közlekedést segítő forgalmi sávokat alakítottak ki. Az Oskola utcában a járda szélességét 2,5-ről 4,5 méteresre növelték, így az itt működő vendéglátóhelyek teraszokat működtethetnek, az út mellé pedig fasort telepítettek. A beruházás részeként elvégezték az Oskola utca és Stefánia ivóvíz-gerinchálózatának rekonstrukcióját is.

A beruházás kivitelezője a Délút Kft. volt.
(MTI)

Címkék

Oskola utca átadás Dr. Botka László
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!