A lengyel infrastrukturális miniszter a fuvarozókat korlátozó elektronikus kiléptetőrendszer módosítását kérte az ukrán féltől

Belföld, 2023.11.27

Az Ukrajnából hazatérő lengyel fuvarozókat korlátozó elektronikus kiléptetőrendszer módosítását kérte ukrán hivatali partnerétől Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter - közölte hétfőn a varsói tárca.

Az ukrán elektronikus kiléptetőrendszer beszüntetése azon követelmények egyike, amelyek miatt a lengyel fuvarozók november 6-án a fő lengyel-ukrán határátkelőkön forgalomlassító blokádba kezdtek.

Az Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszternek, miniszterelnök-helyettesnek címzett levélben Andrzej Adamczyk rámutatott: az ukrán kiléptetőrendszer jelentősen meghosszabbította az Ukrajnából az Európai Unió (EU) területére rakomány nélkül visszatérő kamionok várakozási idejét. Ennek következtében az érintett fuvarozók nem képesek teljesíteni további megrendeléseiket, ami csökkenti a vállalatok versenyképességét - érvelt a lengyel tárcavezető.

Kiemelte azt is: a lengyel-ukrán határon tiltakozó fuvarozók szerint az ukrán kiléptetőrendszer lehetővé teszi a lengyel kamionsofőrök hátrányos megkülönböztetését ukrán kollégáikkal szemben.

Adamczyk azt kérte, hogy az ukrán fél legalább két közös határátkelőn szüntesse be a kiléptetőrendszerben történő regisztráció követelményét a rakomány nélkül visszatérők számára.

Annak kapcsán, hogy a lengyel fuvarozók az uniós szállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását is követelik az ukrán fuvarozó cégek számára, Adamczyk felidézte: az EU 2022. július 1-jétől függesztette fel a rendszert, ő pedig a döntés felülvizsgálatával foglalkozó közös bizottság felállítását kérte Adina Ioana Valean közlekedésért felelős uniós biztostól.

Varsó a felülvizsgálat témáját az Európai Unió Tanácsa december 4-i miniszteri értekezletén fogja előterjeszteni - jelezték a minisztériumi közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!