A Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének közleménye

Belföld, 2024.03.20

(OS) - Március 27. a Kórházi Gyógyszerészet Napja Európában.  Az EAHP 34 tagországának kórházi gyógyszerészei úgy döntöttek, hogy az idén először megtartják a hivatás európai ünnepét annak alkalmából, hogy tíz éve fogadták el a Kórházi Gyógyszerészet Európai Állásfoglalását, amelyben megfogalmazták közös célkitűzéseiket. E céloknak kell vezérelniük valamennyi modern, európai egészségügyi rendszert a kórházi klinikai gyógyszerészeti szolgáltatások nyújtása és fejlesztése során.

Ez a nap a kórházi gyógyszerészi munka fontosságának megmutatását és megünneplését szolgálja. Az MGYK-KKTSZ március 18-ától honlapján minden nap egy rövid videóüzenettel köszönti a kollégákat. Az üzenetekben a kórházi gyógyszerészek arról vallanak, miért választották, miért szeretik hivatásukat. Március 27-én a kórházakban programokat szerveznek: a hivatást bemutató szórólapokat osztanak, megmutatják a kórházi gyógyszertár működését, és meghívják orvos, ápoló, asszisztens kollégáikat egy - az együttműködés területeit és előnyeit elemző - beszélgetésre.
A kórházi gyógyszerészek egyik alapvető feladata a betegek számára szükséges gyógyszer biztosítása. A gyógyuláshoz azonban ez nem elég! Az is szükséges, hogy a beteg a számára legmegfelelőbb gyógyszert kapja meg. A gyógyszeres terápia kialakításában a kórházi gyógyszerész az orvos partnere. Felügyeli a terápiát, megvizsgálja a gyógyszerek összeillőségét, kiszűrve a nem kívánatos mellékhatásokat, így garantálva a gyógyszeres kezelés hatásosságát és biztonságát.

Kiadó: Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezete


(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!