A megújuló energiaforrások terjedésének támogatását sürgeti a Jobbik

Belföld, 2023.10.17

A nap-, a szél- és a geotermikus energiára átállást hatékonyan támogató kormányzati politikát sürgetett keddi budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus szomorújátéknak nevezte, amit a kormányzat a napelemmel termelt áram értékének elszámolása és a visszatáplálás szabályozása terén tavaly ősz óta tett, mondván, az uniós előírásoknak megfelelően át kell ugyan állni a havi elszámolásra, ám az intézkedést fokozatosan és előkészített formában kellene végrehajtani.

Hozzátette: a történtekkel nem csupán a napelem-tulajdonosokat érte kár, de az egész hazai energiaágazatot is, hiszen a kiszámíthatatlan szabályozási környezet miatt sok szakember hagyta el az országot, így belőlük most hiány mutatkozik.

Brenner Koloman sürgette azt is, hogy a kormányzat számolja fel a szélerőmű-létesítés 2011 óta fennálló, szavai szerint teljesen irracionális "kvázi betiltását". Az ország számos területén gazdaságosan lehetne áramot termeli ezzel a technológiával - mondta.

A megújuló források arányát meg kell növelni a hazai energiamixben - jelentette ki a Jobbik frakcióvezető-helyettese, megemlítve, a kormányzatnak az eddiginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie Magyarország geotermikus energiakincsének kiaknázására is.



Hozzátette, pártja nem ellenzi az atomenergia használatát, azt gondolják, a paksi erőmű élettartam-hosszabbítására és bővítésére szükség van, de nem orosz technológiával, mert az csak erősítené az ország geopolitikai, geostratégiai függését.
(MTI)

Címkék

Jobbik Brenner Koloman
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!