A NAVA-pontokon is látható a szegedi igazságügyi palotáról készült dokumentumfilm

Belföld, 2022.01.30

Közzétette A pincétől a padlásig - időutazás az Igazságügyi Palotában címmel készült dokumentumfilmet a Szegedi Törvényszék a Nemzeti Audiovizuális Archívumban (NAVA) - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A Szegedi Törvényszék a városképet is meghatározó, műemlék épületéről készült alkotás így az oktatási intézmények, könyvtárak, muzeális intézmények számára létrehozott NAVA-pontokon is hozzáférhetővé vált.

A tavaly decemberben bemutatott, a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében készült film forgatókönyvírója, rendezője Szabó Zoltán Attila, operatőre Erdős Péter és Takács Bence voltak.

A Szegedet romba döntő 1879-es nagy árvizet követő újjáépítés során számos közintézmény épületének kialakításáról született döntés, így készült el a színház, a postapalota és szegedi Magyar Királyi Polgári Törvényszéki Palota is. Az épület tervezője Meixner Károly és Ney Béla voltak.

Az épület földszintjén jelenleg a Szegedi Járásbíróság, első emeletén a Szegedi Törvényszék működik, a második emeleten pedig a törvényszék és a járási ügyészség munkatársai osztoznak. A harmadik emeleten az egykori zárkasor helyén az ügyészség munkatereit alakították ki.

A dokumentumfilm nézői megismerhetik az igazságügyi palota felújításának terveit is. Ezek alapján az ingatlan alapterülete az udvar befedésével a jelenlegi 10-ről 12,5 ezer négyzetméterre nő, és egy korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő épület szolgálja majd az igazságügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!