A Sonus Alapítvány közleménye

Belföld, 2024.05.21

(OS) - Kanada legizgalmasabb szaxofonkvartettje érkezik Budapestre, hogy a Bécsi kapu téren, egy különleges templomi koncerten mutassa be magyar és kanadai szerzők műveit. A programon Bíró Dániel Péter és Ajtony Csaba darabjai mellett klasszikus és kortárs kanadai szaxofonkvartettre írt művek is elhangzanak, a templom térbeli adottságait is kihasználva. A koncertet Eötvös Péter emlékének ajánlják, akinek Lecture Différentes darabja is elhangzik.

Az ÚjLélekZene sorozat hetedik éve tölti meg Budapest kiváló akusztikájú templomtereit kortárszenével, klasszikus zenével és improvizációval. A sorozat művészeti vezetője, a kanadai-magyar karmester-zeneszerző Ajtony Csaba.

A kortárs zene iránt elkötelezett Quasar Szaxofonkvartett fókuszában a modern zenei repertoár bővítése és a kortárs művek népszerűsítése áll. A kvartett különleges előadásokat rendez: rendszeresen játszanak szimfonikus zenekari kísérettel, akusztikus vagy elektronikus formában, de fontos számukra az improvizáció is.

Az elmúlt évtizedekben több száz új művet rendeltek és mutattak be Kanadában és a világ más pontjain, így számukra készült a programon szereplő több mű, így két magyar zeneszerző, a Kanadában élő Ajtony Csaba és a Norvégiában alkotó Bíró Dániel Péter műve is.

A koncerten elhangzik a nemrég elhunyt magyar zeneszerző géniusz, Eötvös Péter Lectures différentes című darabja is, így a programot az ő emlékének ajánlják.

A koncert a Sonus Alapítvány szervezésében, az NKA, NEA és MMA támogatásával valósul meg.


Kiadó: Sonus Alapítvány
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!